Hattmuseet finns fortfarande kvar i samma hus som förr. Men när Pia och Mats Klockljung behövde göra omdisponeringar i sitt hus på Storgatan i Glommersträsk fick museet flytta på sig, från ett vardagsrum/sovrum till den del av huset som en gång i tiden var Glommersträsks modemagasins ursprungliga lokaler.
Det var där som de 350 hattarna som visas i museet en gång i tiden fanns till försäljning.
Hamnade på vinden
- Det är hattar som Jenny Stenqvist, som också var modist och körsnär, dels har köpt in och dels har tillverkat själv, säger Mats Klockljung.
De hattar som inte blev sålda i modemagasinet hamnade på vinden. Där låg de kvar, ordentligt förpackade, när Pia och Mats Klockljung köpte huset och sedan föddes idén att skapa hattmuseet.
I oktober i höstas stängde hattmuseet för säsongen. Då började också flytten av museet till den gamla butikslokalen och på lördagen var det dags för återinvigning av museet.
Speglar hattmodet
På disken och på hyllor i museet/butiken visas stråhattar, hattar i filt, hattar i skinn ...
Museet speglar hattmode från slutet av 1930-talet fram till slutet av 1960-talet. Där finns också lite frisörattiraljer, bland annat Magda Olofssons, som drev damfrisering i byn, kundkartotek.
Glommers hattmuseum har årligen omkring 400-500 besökare från både när och fjärran. Bland fjolårets besökare fanns till exempel en modist från Australien.
På väg tillbaka
- De lite äldre kvinnorna som besöker museet brukar känna igen hattmodeller som de hade när de var unga, säger Pia Klockljung.
Hon berättar att hatten är på väg tillbaka.
- Unga tjejer har börjat återupptäcka hatten. Hade vårt hattmuseum funnits i Stockholm skulle vi säkert ha haft mycket yngre
besökare här.
Förutom att visa hattmode från förr arrangerar Glommers hattmuseum också varje sommar kurs, ledd av en modist, i hur man tillverkar hattar.