Gallejaurutställning populärt utflyktsmål

Brudkistor och färdspann ställs ut och på den guidade turen får besökarna nu titta in också i "Kalles", systrarna Karlssons föräldrahem.- Det, och trädgården vid AndersLarsagården, är det nya här i Gallejaur i sommar, säger Crister Lövgren

Juli månad är högsäsong för Crister Lövgren och de övriga på infocentret i Gallejaur. "Under juli i fjol hade vi varje dag mer än 100 besökare", säger Crister Lövgren.

Juli månad är högsäsong för Crister Lövgren och de övriga på infocentret i Gallejaur. "Under juli i fjol hade vi varje dag mer än 100 besökare", säger Crister Lövgren.

Foto:

GALLEJAUR2012-07-03 06:00

I helgen öppnade infocentret för sommaren men Gallejaurguiden Crister Lövgren och den övriga personalen fick redan under våren ta emot säsongens första gruppresor. Gallejaur har blivit ett populärt utflyktsmål för bland annat pensionärsföreningar.

Försommar och höst
- De hittar hit från både Piteområdet och Skellefteå. Grupperna kommer hit under främst försommar och höst, inte mitt under sommaren, säger Crister Lövgren.

Sommar och semester. Då blir gruppresorna färre men andra besökare kommer då till Gallejaur. Främst då under juli månad.

- Statistiken från i fjol visar att det är i stort sett i juli månad som de kommer. Då hade vi över 100 besökare per dag under juli månad.

Årets besökare får bland annat ta del av en ny utställning i infocentret.

Brudkistor
Brudkistor och färdspann har plockats fram ur samlingarna och påminner betraktaren om flydda tider, tider när man rymde att förvara det mesta av personliga tillhörigheter i en kista och där mat och andra saker man behövde ta med sig på en resa rymdes i ett färdspann, eller färdskrin som det också kallas.

Maria Carlsdotters brudkista, ljust blågrön till färgen, är en av de som ingår i utställningen. Den målades av Per Olof Hållén, Västerbottens mest kända gårdamålare. 1864 var han i Rörträsk och målade i Lassgården, Marias hemgård. Brudkistan tros ha hamnat i Gallejaur som arvegods, där Maria Carlsdotters son Anders Wikberg övertagit AndersLarsagården.

Samme Hållén, som tros ha härstammat från Dalarna, har också dekorerat det mjölkskåp, "kantor", som finns i AndersLarsagårdens bagarstuga i Gallejaur.

Med hjälp av Hushållningssällskapet återskapas den blomster- och köksträdgård som fanns vid AndersLarsagården. Det arbetet kan följas, liksom restaureringen av ladugården vid "Kalles".

- Den byggnaden är i ganska dåligt skick, det krävs många stockbyten. Det arbetet kommer igång om ett par veckor. Vi försöker se till att det händer något, vi har väl spikat minst ett spåntak här varje sommar och alltid är det någon bland besökarna som i sin ungdom varit med att lägga spåntak som tycker att det är roligt att se och minnas, säger Crister Lövgren.

FAKTA Gallejaur

Gallejaur ligger i södra delen av Arvidsjaurs kommun, nära gränsen mot Västerbottens län.

Byn är känd för dess samlade gårdsbebyggelse, med byggnader från 1800-talet och framåt. AndersLarsagården från 1864 är helt intakt.

I byn finns över femtio bevarade knuttimringar.

2008 bildades kulturreservatet Gallejaur. Samtidigt skyddades skogen vid byn i ett naturreservat.

Gallejaur på nätet: www.gallejaur.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!