På plats vid ladugården nedanför Karlssons, en av gårdarna i kulturreservatet fanns byggnadsantikvarie Erica Duvensjö och timmerman och rådgivare Kent Vesterlund, båda från Piteå och länsombud för Byggnadsvårdsföreningen i Norrbotten.
De är i Gallejaur för att sprida kunskap.
– Vår målsättning är att öka intresset för byggnadsvård i Norrbotten. Föreningen har bara ungefär fyrtio medlemmar här i länet, i hela Sverige är vi sex tusen, säger Kent Vesterlund.
Tips och råd
Erica Duvensjö, som också driver byggnadsvårdsbutik, visade och sålde produkter som linolja, spissvärta, lås och beslag och annat som kan behövas till ett äldre hus till de besökare som behövde.
Tips och råd delade de med sig av utan kostnad, till exempel om hur man renoverar ett gammalt fönster.
– Det handlar om att bevara kulturskatter, byggnader måste bevaras för att man i framtiden ska ha förståelse för hur hur de byggdes och varför, säger Erica.
Gamla byggnader kan ha farit illa av tidens tand.
Men det är sällan så illa som man tror, säger Kent och berättar att det ofta kan räcka med åtgärder som att till exempel lyfta timrade byggnader så att de inte markkontakt.
Erica poängterar att det inte bara är gamla byggnader som de i till exempel kulturreservatet Gallejaur som behöver tas omhand:
Man kan lika gärna byggnadsvårda ett 50-talshus som en byggnad från 1800-talet.