Språklägrets trettio finska deltagare är stipendiater inom ett finskt språkprojekt som verkar för att höja svenska språkets status.
De befinner sig på Framnäs för att utveckla sina språkliga färdigheter.
- Jag arbetar på finska Arbets- & näringsministeriet och behöver svenskan i mitt yrke, berättar Markku Kinnunen från Helsingfors.
Varierande kunskaper
Alla kursdeltagare har sedan tidigare varierande grad av baskunskaper i svenska språket. För finländarna är svenska obligatoriskt i grundskolan, men det är långt ifrån alla som fortsätter att nyttja det efteråt.
Studenten Jenna Koskelo från Kuhmo i Finland deltar för att underlätta sin kommande examen i svenska.
- Mitt mål är att få så bra betyg som möjligt! I skriven text förstår jag allt på svenska, men den svåraste biten är att förstå och göra sig förstådd i muntliga samtal. Det underlättar så mycket att vara i Sverige och öva, berättar hon.
Från Astrid till August
De fem ryska deltagarna kommer från Piteås vänort i norra Ryssland. De har tidigare enbart lärt sig svenska på egen hand eller via vänner.
- Jag läste svenska i tretton år på fritiden och övade genom att läsa svenska böcker. Började med Astrid Lindgren och fortsatte till August Strindberg, berättar Sergei Filatov.
Gunhild Östling, en av intensivkursens lärare, gläds åt deltagarnas ambitionsnivå.
- Det här är också ett sätt att stärka samarbetet mellan Piteå och Kandalaksja. Veckan blir ett rejält språkbad för deltagarna, säger Gunhild Östling.
Studiebesök
Språk- och kulturkursen har bedrivits i 40 år av Föreningen Norden och finansieras av bland annat Piteå kommun och länsstyrelsen.
På schemat ingår dagliga språklektioner, rundturer och studiebesök på olika håll i Pitetrakten, bland annat på Piteå kommun och senare Noliamässan.
Testade surströmming
Varje kväll kollar gruppen på svenska storfilmer som "Så som i himlen" och "Jägarna 2".
Deltagarna har även hunnit testa surströmming.
- Det var en smak man inte är van vid! Men det var viktigt att prova, säger Markku Kinnunen.