>> När hon vill prata drar jag mig undan <<

Anders skriver att han och hans sambo har funderat på att gå till Familjerådviningen - men är det någon idé? Familjerådgivarna Stina och Staffan svarar.

Foto: Sofia Wellborg

Fråga Familjerådgivarna2014-05-24 06:00

Fråga:

Jag och min sambo har funderat på att boka tid på Familjerådgivningen på grund av vår dåliga kommunikation, som leder till bråk.

När hon vill prata är hon missnöjd och kritisk till mig och jag blir tyst och drar mig undan, vilket bara gör henne ännu argare. Vi behöver hjälp att få en bättre kommunikation. Kan ni hjälpa oss?

Anders

Svar:

Hej Anders och tack för ditt brev! Du beskriver ett mönster som är vanligt bland par som vi möter på Familjerådgivningen. Mönster skapas i alla relationer och uppstår utifrån parets samspel. Du beskriver hur du drar dig undan när du upplever att hon är missnöjd och anklagande.

Det händer något hos henne i känsla när hon upplever att hon inte når fram till dig. På samma sätt kan man tänka att det väcker en känsla av obehag hos dig som gör att du drar dig undan.

I ert beteende mot varandra förstärker ni på så sätt de underliggande känslor det väcker hos den andre. Det kan leda till, från olika perspektiv, känsla av otillräcklighet, värdelöshet och ensamhet. Båda fångas i sin egen känsla som förstärks vid upprepning.

En kärleksrelation grundar sig på känslor och behov med förväntningar på att kunna ge och få kärlek. Upplevelsen av att man får det man behöver kan vara olika i en relation beroende på personlighet, bakgrund, tidigare upplevelser i nära relationer och livssituation. Det kan till exempel handla om närhet, förståelse, uppskattning och omtanke.

Kommunikationen i en relation är så mycket mer än bara ord. Förutom ord förmedlar vi ständigt något genom vårt kroppsspråk, tonfall, både medvetna och omedvetna handlingar. Allt det som vi förmedlar kommer att tolkas från den andres perspektiv, vilket ständigt påverkar relationen.

Medvetenheten om sig själv och sina egna behov och förmågan att uttrycka dem samt den känslomässiga mottagligheten och förståelsen hos den andre är viktigt för samspelet i en relation.

Upprepning av ett negativt mönster väcker lätt en känsla av hopplöshet. Paret kan få en upplevelse av att de glider isär, när de alltmer förlorar känslan av samhörighet.

Att komma vidare från ett negativt samspelsmönster bygger på att kunna uttrycka sina innersta behov och förväntningar till sin partner och att de mottas med respekt och öppenhet. Då förändras samspelsmönstret och ett förtroende växer fram som främjar känslan av samhörighet. På så sätt ersätts det destruktiva mönstret med ett konstruktivt.

Det är inte helt enkelt att upptäcka och se de mönster som båda bidrar till och på egen hand bryta dem för att få det bättre tillsammans.

På Familjerådgivningen finns andra förutsättningar. Här får man tillsammans med en annan person bättre möjlighet att klä sina tankar och känslor i ord vilket också ökar den känslomässiga förståelsen för sig själv och sin partner.

Stina & Staffan

Fråga Familjerådgivarna

* Till familjerådgivarna Staffan Boo, 64, och Stina Jonsson, 61, kan du vända dig med frågor om allt som har med parrelationer att göra.

* Skicka din fråga till familjeradgivningen@pitea.se

* Märk mejlet ”Fråga familjerådgivarna”.

* Vill du hellre skriva ett vanligt brev? Posta det till: Familjerådgivningen, Prästgårdsgatan 18, 941 31 Piteå

* Du får naturligtvis vara anonym.

* Vi förbehåller oss rätten att korta långa frågor, samt att anonymisera frågeställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!