I , kan vi se fram emot banbrytande avslöjanden vem som kan vara upphovsmannen till kartorna.
Genom att studera tidiga historiska kartor kan vi lära oss mer om hur dåtidens människor såg på sin samtid och inte bara hur landskapet såg ut. Att förstå varför kartan ritades är därför viktigt. Åke Berggren inledde med att visa Carta Marina, Olaus Magnus karta från 1500-talet. En nutida betraktare kan reagera på de besynnerliga ”renarna” och på det stora innanhav Olaus Magnus placerat i Norrlands inland. Men kartan visar både en rimligt korrekt bild av kuststräckorna i norra Europa och vad folket livnärde sig av.
Kung Gustav II Adolf inrättade Lantmäteriet efter tysk förebild. Lantmätare började kartlägga både städer och omnejder i landet. På 1640-talet arbetade lantmätarna Olof Tresk och Erik Vidman med att kartlägga dåvarande Västerbotten, dagens Norrbotten och Västerbotten. Även på denna tid kunde kartan innehålla detaljer som inte fanns i verkligheten. Den höga palissad av träpålar som ritats runt staden på Olof Tresks karta, var på andra avbildningar en gärdesgård. Palissaden har därför en mer symbolisk betydelse, att här var stadens utrymme där handeln skulle ske. Att reglera handeln var viktigt då tanken var att landsbygden skulle leverera förnödenheter till staden, och städerna till huvudstaden, så kallad merkantilism.
Det är från denna tid som även den äldsta kartan med ett gatunät finns över Piteå stad. Staden omfattade då de närmaste kvarteren runt kyrkan i Öjebyn. Liknande kartor finns även över andra städer längs Norrlandskusten. Kartorna sägs ha olika upphovsmän och olika datering har föreslagits. Åke Berggren har tvärtemot funnit att samma lantmätare kan ha ritat kartorna under en begränsad tid. Mer om detta går att läsa i den bok som Åke Berggren planerar utgivning av under 2024.
Under 1640-talet upprättades även flera förslag till radikala ombyggnationer av några städer. De befintliga oregelbundna gatunäten skulle bytas mot gator i mer moderna rutnät. Ganska litet av detta blev genomfört, åtminstone den närmaste tiden. Någon ombyggnation av Piteå föreslogs inte, däremot att staden skulle flyttas till Storkåge, men inte heller detta blev verklighet.
Den 24 oktober föreläser Lars Gyllenhaal på Piteå nya föreläsningsförening.