Eriksson chef för Messie, Neimar och Ronaldo

Att vara fotbollsdomare är som att leda ett företag, menar Jonas Eriksson. Med 31 års erfarenhet av fotboll både som spelare och domare vet han vad han pratar om. Det var temat för Norrbottens Senioruniversitets, NorrSens, senaste föreläsning.

Jonas Eriksson berättade om sitt liv som fotbollsspelare och domare - och drog paralleller till modernt ledarskap i näringslivet.

Jonas Eriksson berättade om sitt liv som fotbollsspelare och domare - och drog paralleller till modernt ledarskap i näringslivet.

Foto:

Föreläsning2019-04-27 11:00

Jonas växte upp på Örnäset i Luleå och började i unga år med fotbollen. Först som spelare men fick också tidigt ett intresse för att lära sig domaryrket.

En viktig motivation till att lära sig domaryrket var hans tidiga erfarenheter av ”dåliga” domare berättar han. Som spelare mötte han domare som inte motiverade varför de dömde som de gjorde och därför inte hjälpte honom och laget att utvecklas.

För att lyckas som domare är det viktiga att vara väl förberedd och påläst inför varje match menar Jonas. Ett exempel på det är att han beslöt sig för att plugga spanska under några år. Allt för att bättre kunna motivera sina beslut när han dömde matcher där Messie spelade.

Ett annat exempel är att han specialstuderade den snabbfotade Neimar för att kunna ligga steget före och på så sätt fatta rätt beslut.

Ronaldo, en av världens bäst betalda spelare, kräver respekt. Att domare inte skulle visa honom respekt finns inte i hans sinnevärld. Jonas berättar att 2016 var Ronaldos lön motsvarande 2 miljoner kronor per dag och att han blev pappa vid tre olika tillfällen under 2017.

Hans erfarenhet är att spelarna hör det de vill höra och därför är det viktigt att inför varje match tro på sig själv och de beslut man fattar. Viktigt är också att inte döma någon spelare i förväg på grund av rykten eller löpsedlar, utan skapa sig en egen bild.

Som domare utsätts du för stora påtryckningar, känslomässiga förklaringar från spelarna och ett extremt tryck från tränare och publik berättar Jonas. Det är därför oerhört viktigt att kunna ta all kritik och beröm du får som domare med ”en nypa salt”.

Något som också är och har varit viktigt är att själv vara vältränad.

Som domare fattar du i genomsnitt 400 beslut per match, alltid i rörelse med hög puls. Du är chef för 22 bortskämda, vuxna män som hela tiden försöker fuska!? Du hanterar din personal publikt och allt du säger spelas in. Du fortsätter att vara domare så länge spelarna är kvar på planen och du kan även rapportera om något händer utanför planen i anslutning till matchen.

För att lyckas och orka vara en bra domare krävs det att du har samma fysik som spelarna. För att uppnå det har Jonas tillbringat många timmar på olika gym och skaffat sig erfarenheter av bättre och sämre rustade gym. Erfarenheter som inneburit att han i dag driver två gym tillsammans med Niklas Wikegård och öppnar ett tredje inom kort.

Hans domarkarriär har bland annat inneburit arbete som FIFA-domare 2000-2018 och professionell domare 2011-2018. Med cirka 200 internationella, 340 Allsvenska och 47 Champion League matcher i ryggen har Jonas skaffat sig en gedigen erfarenhet.

Jonas avslutar sin föreläsning med att poängtera att som chef och ledare är det viktigt att visa passion, ha kul, vara mänsklig och lite försiktig. Det handlar om 60 procent kroppsspråk, 35 procent hur du använder rösten och fem procent vilket budskap du förmedlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om