Tore Persson, min vän och arbetskollega under 35 år, har lämnat oss efter en tids kamp mot ALS i en ålder av endast 65 år.
Piteågrabben från fiskarfamiljen Persson flyttade som ung man till Stockholm för att studera på Kungliga tekniska högskolan. Efter civilingenjörsexamen år 1976 flyttade Tore tillsammans med hustrun Ulla-Britt tillbaka till Piteå, där Tore fick anställning på ASSI utvecklingslaboratorium. Arbetet rörde främst frågor kring att få ut mera massaved från skogen och biobränsle för att ersätta olja. Ganska snart blev Tores arbetsuppgifter mer och mer kopplade till produktionsfrågor i fabriken, med påföljande befattningar som driftsingenjör i massafabriken och sedermera produktions- respektive fabrikschef.
År 2000 blev Tore platschef och vd för ASSI-fabriken. Detta var strax innan AssiDomän beslutade att sälja fabriken till det holländska förpackningsbolaget Kappa Packaging. Försäljningen innebar stora förändringar för fabriksledningen då man gick från en svensk skogsindustrikultur med korta beslutsvägar till att styras från ett huvudkontor i Holland. Redan några år därefter fick fabriken åter nytt ägande, då Kappa sammanfördes med Smurfit och fabriken bytte namnskylt till SmurfitKappa. Fabriken blev nu en del av en jättekoncern med 40 000 anställda, där huvudkontoret fanns på Irland och pappersfabrikernas divisionsledning i Frankrike. I de stora omställningar som följde av nya ägare gjorde Tore ett suveränt bra jobb som platschef. I alla lägen arbetade han för Piteåfabrikens bästa. När Tore försvarade det vi föreslog och ansåg bäst här långt upp i norr var det inte alltid så uppskattat hos ledningen i Dublin och Paris. De tyckte nog ofta att Tore drev många frågor, som var viktiga för vår verksamhet i Piteå, alltför hårt och energiskt. Dock är Piteåfabriken SmurfitKappas största och mest lönsamma enhet, så Tores åsikter vägde tungt inom koncernen. Han lyckades driva igenom många stora investeringar – inte minst en ny biobränslepanna och åtgärder för ökad produktion av ytvit liner. Steget från AssiDomän med vedråvara från egen skog till en enorm förpackningskoncern utan detsamma innebar ett betydande riskmoment för råvaruförsörjningen till fabriken i Piteå, vilket SmurfitKappakoncernens ledning inte till fullo insåg vikten av. Därför stod goda relationer och bra samarbete med Sveaskog högt uppe på Tores agenda.
Lokalt i Piteå kommun var Tore engagerad i många frågor. Utvecklingen av energiforskning vid ETC, Chemrec och senare LTU Green Fuels hade inte förverkligas utan aktivt stöd från Tore. Han gjorde även stora insatser i miljöfrågor och agerade för att fabriken skulle ha bästa möjliga utrustning för att minimera utsläppen.
Tore var fabrikens platschef åren 2000 till 2008. Det var en period med större omställningar och utmaningar än någonsin tidigare, vilket gjorde att det ställdes stora krav på företagets ledning. Tore gjorde ett fantastiskt arbete och vi är många som tycker att han var den bästa chef vi haft; hans gedigna kunnande om hela verksamheten från vedråvara till färdigt papper och kundernas tillverkning av wellpapplådor ingav ett stort förtroende. Dessutom var Tore en mycket god och förstående lyssnare som vem som helst kunde ta upp vad som helst med, och den egenskapen var mycket uppskattad bland fabrikens anställda.
År 2008 övergick Tore att arbeta med utvecklings- och framtidsfrågor på koncernivå, och då främst inemot nya biomassabaserade biprodukter från massafabriken och energifrågor. Insatserna kring energifrågorna uppmärksammades på kommunal nivå och år 2011 tilldelades Tore tillsammans med undertecknad Piteå kommuns energipris. Åren 2012 till 2014 hade Tore styrelseuppdrag för Wibax och energiforskningsbolaget LTU Green Fuels.
Tore var en mycket omtänksam person som ville alla väl. Han var idrottsintresserad, speciellt längdskidåkning och ungdomsfotboll, tyckte om båtturer i skärgården och prioriterade familjens bästa före allt annat. Tillsammans med Ulla-Britt fick han fyra barn och har nu fyra barnbarn samt fler på väg.
Tankarna går till Tores familj som alldeles för tidigt förlorat sin älskade make, far och farfar.