Ruth Sandberg

Foto:

Dödsfall2015-10-30 06:00

Ruth Sandberg, Öjebyn, har avlidit i en ålder av 96 år. Närmast sörjande är barnen med familjer.

Ruth föddes i gamla komministerbostaden i Öjebyn, samma hus där Daniel Solander föddes och bodde. Huset finns inte kvar i dag. Ruth var ett år när familjen flyttade till Hesselgård som familjen just köpt. Familjen bestod av hennes mamma Lisa, Röda Kors sköterska uppvuxen i Stockholm och pappa David Holmström, bördig från Lillpite, som var komminister i Öjebyn. I familjen fanns även storebror Bengt och mormor Hilma.

Efter folkskola och realskola började Ruth på Ljusne husmodersskola, endast 15 år gammal. Hon var elev där under ett år. Därefter bodde hon hos sina släktingar i Stockholm en tid. Ruths plan var att komma in på Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, populärt kallad Fax. För att lyckas med detta krävdes en hel del förberedande praktik, hon var bland annat på Torsvi gård ett år vilken ägdes av friherre Hermelin. Ruth kom in på Fax och tog 1942 examen i huslig ekonomi med lanthushåll. Hon fick sedan arbete som lanthushållslärare på Dalkarlså lanthushållsskola.

I mitten av 40-talet träffade hon Henrik Sandberg som var stiftsadjunkt i Luleå, bördig från Bjurholm och Lycksele. De gifte sig 1947 och 1948 gick flyttlasset till Porjus där Henrik fått tjänst som komminister. Barnen Olof, Karin och Bengt föddes i Porjus. 1954 gick flyttlasset till Jokkmokk där Henrik fått tjänst som kyrkoherde. I Jokkmokk föddes också yngsta barnet Maria. 1969 blev kyrkoherdetjänsten i Piteå landsförsamling ledig, Henrik fick tjänsten genom prästval och till Ruths stora glädje kunde familjen bosätta sig i hennes föräldrahem Hesselgård.

Hon arbetade deltid som hushållslärare i olika skolor i Piteå kommun innan hon blev pensionär. Ruth var snabb och effektiv, speciellt när det gällde att laga mat och baka, vilket var till stor nytta för en prästfru. Gästfriheten på Hesselgård var stor och åtskilliga är de gäster som genom åren fått njuta av Ruths härliga måltider och goda kaffebröd. Hon var också den självklara mittpunkten och det sammanhållande navet i familjen, med stor omtanke om alla nära och kära. Hesselgård hade alltid en speciell plats i Ruths hjärta, när Henrik gick bort 2002 bodde hon ensam kvar så länge hon orkade. De sista åren bodde hon på Öjagården i Öjebyn där hon blev mycket väl omhändertagen.

En fantastisk mamma har lämnat oss. Hon somnade in med oss barn vid sin sida. Vår lilla mamma fattas oss.

In memoriam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!