Rune Bergman

Foto:

Dödsfall2018-11-13 06:00

Min pappa har hastigt avlidit i en ålder av 88 år. Han växte upp på en bondgård i Lillpite och var det enda barnet av William och Julia Bergman. Han hade också en bror, som avled före Runes födsel och en syster som dog i samband med hennes födsel. Han bodde kvar i vår bondgård fram till 2004 när han och mamma flyttade till en lägenhet i centrala Piteå.

När pappa, som barn, började skolan i Lillpite trivdes han väldigt bra där. Skolan skapade också flera intressen som han kom att använda senare. 1953 träffade han för första gången min mamma Margit på en dans i Byske. De gifte sig i november 1956. På våren 1958 föddes jag som blev deras enda barn. Han blev också väldigt glad när han fick sina tre barnbarn Marcus, Hanna och Amalia.

I början på 60-talet ville pappa gärna läsa vidare. Han bestämde sig då att läsa Hermods-kurser för att kunna bli arbetsledare inom byggbranschen. Därför avslutade de också vår bondgård 1964. Han arbetade sedan som arbetsledare fram till pensionen 1991. Han arbetade främst inom JM och var främst inom Norrbotten men arbetade också i Sundsvall och Östersund.

I början på 40-talet fick han också en stor idol, som fick honom att bestämma sig att bli löpare, och det var Gunder Hägg, världens bästa medeldistanslöpare. Pappa sprang för Lillpite och blev en av Norrbottens bästa löpare. 1954 sprang han också en säsong för Gefle IF som då var Sveriges bästa klubb. Det var ett stort intresse och han fortsatte att springa, som motion, även in på 2000-talet, fram till en ålder av cirka 75 år.

Dessutom hade han ett stort historisk intresse. Därför började han och Margit på 70- talet gå på aktioner och köpa in saker de tyckte var intressanta. Han bestämde sig då också att skapa ett eget museum på vår bondgård. Från 80-talet blev hans stora intresse bygdeforskning. Hans intresse började i Lillpite men gick också vidare mot byar mot Markbygden. Han skrev sex böcker och ett 30-tal historiska häften. Han har också skrivit flera olika artiklar som Piteå-tidningen har publicerat.

Min mamma Margit gick bort 2011 och Rune träffade året efter Siw som blev hans senaste livskamrat. De träffades med att spela Boule och hade en trevlig tid tillsammans.

Men pappa, som hade flera olika intressen, var också tydlig med att ibland avsluta det han har gjort för att sedan gå vidare till något annat. Det var en inställning som var en bra egenskap för honom. Vi saknar honom men glömmer honom inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!