Folke Berglund
En av Piteå-Tidningens veteraner, förre tryckeriförmannen Folke Berglund, Klubbgärdet, Piteå, har slutat sin livsvandring. Han har tagit sig över livets tröskel för att lägga sig till ro, i en ålder av 88 år.
Han var en av få tidningstryckare som under sin aktiva tid fick uppleva en tidnings utveckling med tre varierande tryckmetoder, flattryck, stereotyprotation och slutligen offset, under de 51 år han var verksam hos PT fram till pensioneringen 1992.
Folke Berglund, som såg dagens ljus på Pitholm, anställdes hos Piteå-Tidningen i juli 1941. Hans sysselsättning var till en början som springpojke i tidningshuset på Prästgårdsgatan 31. Som springpojke fick han bland annat åka ut till kunderna med korrektur, göra ärenden på post och bank.
1943 då han fick jobb som tryckarlärling. Ett halvt år senare arbetade han som tryckare.
Han blev sedan Piteå-Tidningens meste nattarbetare. Folke arbetade ständig natt i 43 år, innan han lämnade tidningshuset, vilket 1979 flyttats från Prästgårdsgatan till Hamnplan 5 vars tryckhall han så väl vårdade och som nu är ett minne blott. Tryckhallen, under Folkes ansvar, var så skinande ren att besökare ibland undrade om där verkligen användes någon trycksvärta.
Förutom springpojke och tryckarlärling finns på Folkes anställningskort antecknat yrkesbeteckningar som litograf, 1:e rotationstryckare och tryckeriförman.
Han började sin anställning när PT var en tredagarstidning, och då trycket var av typ flattrycksrotation. En teknik som han 1948 var med om att byta ut till stereotyprotation. Då var PT sedan 1943 en sexdagarstidning för att 1949 bli morgontidning, och då börjats trycka nattetid.
En av de viktigaste händelserna som Folke fick vara med om var övergången till fotosättning och offsettryckning 1968, först av landets alla dagstidningar.
Med andra ord fick han vara med om ett arbete som förändrades mycket under de år han jobbade som tryckare. Från blytekniken, på den tid när yrket var ett gediget hantverk, fram till det blev allt mer datorstyrt.
Folke spred respekt omkring sig under tiden som tryckare. Kunde ibland upplevas som envis och kärv och hade sina bestämda åsikter. Kom man väl honom inpå livet – vilket jag gjorde under mina promenader från redaktionen till tryckeriet -upplevde jag honom som en person som hade mycket att berätta och diskutera. Mötena och samtalen med honom i tidningshuset och tryckhallen bevaras nu i gott minne.
Hans hälsa var god nästan intill slutet. Envisheten kom till uttryck när han hemmavid, i det egna huset på Laxstigen , hastigt insjuknade, men till en början vägrade underkasta sig vård. Till slut blev läget så akut att han fick föras till Sunderby sjukhus, där timglaset rann ut.
1954 ingick han äktenskap med Sonja Sjöholm från Gällivare, som under många år var verksam som översköterska vid Furunäsets sjukhus. Han blev far till en dotter, som nu med familj står som närmast sörjande efter att han blivit änkeman år 2011.