Gustav Sundström

Dödsfall2014-05-13 06:00

Den 12 april gick Örebromissionens, ÖM:s förre missionsföreståndare Gustav Sundström ur tiden.

Han föddes i Jävre den 25 juli 1930. Från hemmet fick han med sig en trygg tro som skulle bära honom genom livet. Han talade ofta, gärna och med kärlek om sin hembygd, och den som hörde honom tala tog inte miste på hans ursprung. Som ung gick han flera bibelskolor och verkade som medarbetare i olika församlingar under fyra år. I Kristianstad träffade han Kerstin, barnmorskan som skulle dela hans liv ända tills hon helt hastigt dog före jul 2013.

Åren 1952 – 55 utbildade Gustav sig vid Örebro Missionsskola och var sedan pastor i fem olika församlingar. Han var en mycket uppskattad församlingsherde. Från 1980 till sin pensionering 1995 var han ÖM: s missionsföreståndare.

Under den period då Gustav var missionsföreståndare utvecklades ÖM starkt såväl nationellt som internationellt. Örebro Missionsskola expanderade och etablerades intill Örebro universitet. Fyra samfundstidningar förenades i Veckomagasinet Petrus, vilket senare banade väg för ett samarbete kring dagstidningen Dagen. Gustav hade också en central roll i starten av den process som genom en sammanslagning med Helgelseförbundet ledde till bildandet av Nybygget – Kristen Samverkan, idag Evangeliska Frikyrkan.

Gustavs ledarskap präglades av generositet och öppenhet för nya idéer. I skydd av hans prestigelösa vänlighet tilläts människor växa. I sina många möten med människor och församlingar över hela landet var han omtyckt och respekterad och skapade överallt förtroende. Han var sig själv i mötet med hög som låg. Med få ord kunde han punktera uppblåsthet – alltid avväpnande, aldrig elakt. Glimten i ögat var hans kännemärke. Han hade också en enastående förmåga att minnas namn och människor. Han var sparsam med orden, men valde dem väl och gjorde sig förstådd i de mest skilda sammanhang och miljöer.

Under mer än fyra decennier lärde vi känna Gustav som församlingsherde, medarbetare och vän. Som ordförande i ÖM: s styrelse respektive administrativ chef hade vi ett nära samarbete med honom under många år. Gustav var för oss en personlig vän. Våra relationer var öppna, förtroendefulla och varma, även när vi hade att hantera svåra frågor. Vi är tacksamma för åren av samarbete och gemenskap med Gustav Sundström och deltar nu i familjens sorg.

In memoriam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!