EFS i Bergsviken firar 100 år

Den tidigare sjömannen och magasinsdrängen Johan Nyberg från Öjebyn var en av de ledande när Bergsvikens kristliga syskonförening, numera EFS, bildades för 100 år sedan. En förening som tre år senare kunde lämna det gamla skolhuset som möteslokal för att flytta in i eget bönhus, uppfört på den för 110 kronor inköpta tomten, och vars barkbelagda väggar var så tunna att dagsljuset lyste igenom.

Den 2 december 1924 avled predikant Johan Nyberg efter några dagars lunginflammation.

Den 2 december 1924 avled predikant Johan Nyberg efter några dagars lunginflammation.

Foto:

BERGSVIKEN2011-09-02 06:00

Johan Nyberg hade en enkel bakgrund, född i Heden, Öjebyn, den 19 januari 1863. Som ung gosse bestämde sig Johan Nyberg för att gå på sjön. Han lämnade hemmet för några år och seglade till avlägsna hamnar. På segelfartygens tid var livet verkligen en kamp med naturkrafterna. Nyberg började sin sjömanskarriär när det var stora risker med sjöfart, det kunde vara så att man inte kom hem igen. Det tänkte ingen på, men båtarna var små och naturens krafter betydde mycket. Under de åren blev det arbetsdagarna långa, från solens uppgång till dess nedgång.

Efter fem år till sjöss mönstrade Nyberg av, återvände hem, och slog sig ned i sågverkssamhället Storfors. I det av patron Hedqvist ägda bolaget fick Johan Nyberg anställning som magasinsdräng, i diversehandeln. En affär som var både en källa till glädje och sorg, eftersom arbetarna där handlade på kredit. Där årets inköp oftast slutade med att bolaget hade fordran på den anställde. 1917 brann bolagshandeln ned till grunden. Den person som skötte om affären flyttade då till en mindre byggnad, och drev sedan där privatbutik.

Johan Nyberg fick då en befattning som materialförvaltare vid Storfors såg, en syssla han hade fram till sin död. Vid sidan om drev Nyberg jordbruk i Bergsviken och var även flitigt i farten som predikant.

Grundlig förkunnelse
Under 1880-talets slut bildades vid sågverken i Piteå en särskild organisation "Arbetaremissionen", vars syfte var att underhålla en särskild predikant som under månaderna juni-september regelbundet skulle hålla predikningar på de olika platserna. Norrbottens- Posten skriver i en artikel 1900: "Den som allt sedan starten varit föreningens predikant har också lyckats vinna arbetarnas förtroende så att de i allmänhet gärna uppmärksamma åhöra hans föredrag. Det torde därför ej heller bliva så lätt för kringresande fackföreningsagitatorer att med socialistiska och ateistiska tendenser förblinda våra arbetare och indraga dem i sådan fackföreningsrörelse som bringa olycka över arbetarna och deras familjer".

Sågverksägarna var också mycket måna om att stödja Arbetaremissionens verksamhet genom frikostiga penninggåvor.

Inom Arbetarmissionen gjorde Nyberg en mångårig insats, på egna förvärvade kunskaper som Guds ords förkunnare. Det berättas att han hade en mycket god förmåga att samtala med personer, i synnerhet sjuka. Det finns vidare berättat att hans förkunnelse var grundlig och då predikade minst en timme "med saktmodig eftertänksamhet". Han hämtade grunden till sina predikningar från Luthers postilla och Fjellstedts bibelförklaringar.

Förste ordföranden
Hos kyrkoherden i Piteå landsförsamling, Axel Sandin, vann Johan Nyberg stort förtroende. Sandin förde också år 1912 fram Nyberg som vice ordförande i Piteå sockens ungdomsförbund. År 1917 efterträdde han komminister Nils Johan Nordberg som ordförande, när denne flyttade till Norrfjärden som kyrkoherde. I Piteå sockens evangelisk-lutherska ungdomsförbund, till vilken olika ungdomsföreningar anslöt sig, togs dels EFS-utbildade predikanter men framför allt lekmannapredikanter in i arbetet. Johan Nyberg var en av de personer som fick i uppgift att företa predikoresor genom församlingens alla byar och hålla ungdoms- och uppbyggelsemöten.

Det var i februari 1911 som Syskonföreningen i Bergsviken bildades, där John Nyberg blev den förste ordföranden.

Av vad som framgår av de gamla protokollen tycks söndagsskolan ha blomstrat rejält i Bergsviken. Redan vid verksamhetens inledning togs ett beslut att dela upp söndagskolan i två klasser, till vilken lärarna valdes genom omröstning med slutna sedlar. De lärare som utsågs var samma personer som svarade för de byaböner som hölls i byn. En av de ledande i Syskonföreningen, förutom Johan Nyberg, var böneprästen och byaombudet Anton Wikström, Anton Andersson, Johan Holmberg, Algot Bergvall och Algot Lundström.

500 kom till invigningen
Söndagen den 22 mars 1914 invigdes Bergsvikens Böne- och missionshus" av kyrkoherde Axel Sandin, i närvaro av omkring 500 personer. Kyrkoherden predikade över orden "Ett altare av jord skall du göra åt mig och offra därpå dina brännoffer och tackoffer, din småboskap och dina fäkreatur. Överallt på den plats där jag stiftar en åminnelse åt mitt namn skall jag komma till dig och välsigna dig".

Under invigningsdagen hölls även föredrag och framträdde även Renqvistska kören.

Johan Nyberg ingick, 26 år gammal, två dagar före julafton 1889, äktenskap med 11 år äldre pigan Margretha Katarina (Karin) Sandberg från Öjebyn. Makarna fick inga egna barn utan hade två fosterbarn, Ellen och Frans.

Vid middagstid de 1 december 1924, 61 år gammal, och efter tre dagars sjukdom, gick Johan Nyberg in i den eviga vilan. Dödsorsaken angavs vara lunginflammation. Han efterlämnade då makan, barnen, åldrig moder och sju syskon.

I minnesorden över Nyberg skrevs bland annat att han efterlämnade minnet av en allmänt religiös anlagd människa, som ville göra rätt åt alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om