Johan Immanuel Karlsson, som i USA ändrades till John Emanuel Carlson, var född i Piteå, son till Johan Alexander Karlsson, bördig från Skaraborg, och Maria Erika Berggren. Modern var född i Jävre och bosatte sig i Piteå 1881. John Carlson hade en ett år äldre broder, Frits Alexander, som avled 1961 i Lackarbäckshemmet i Mölndal. Fadern avled 1932 i Agnetorp, Skaraborg. Vid tidpunkten för dödsfallet var modern bosatt i Alelund, Bredegården i Skaraborg.
När John Carlson tog beslutet att emigrera var han bosatt i Agnetorp, Skaraborg, och verksam som stenarbetare. Han skulle aldrig återse Sverige och sin hembygd.
Efterlysningen hade följande lydelse: ” John Emanuel Carlsson, född i Piteå 1892. Omkring 165 cm lång, smärt, svart hår, mörkblå ögon. Senast avhörd i februari 1920 då han var korpral vid Co. G 57th duf. Comp i, Pike, Ark. Vistades förr i Rockford, Illinois. Enligt rykten är han numera gift och anställd som kypare i Boston”.
1912 kom John Carlson till Boston och var senare i livet bosatt i Suffolk, Massachusetts, där han avled 1965. Under sin yrkesverksamma tid var han bland annat verksam som kock.
I juli 1922 gifte han sig med Lavina Peterson, med rötter i Sverige och i augusti 1924 föddes i Boston dottern Anne Marie, som avled 2004 i en ålder av 80 år. Hon var änka efter William E. Currie och är begravd på Cedar Grove kyrkogården i Boston. Hon blev mor till sonen William och dottern Susan.
I Svenska Folkets tidning I USA fanns I april 1925 följande efterlysning: “Efterfrågas, Petter Anton Andersson, född Pettersson 1856, utvandrade för ett 40-tal år sedan till Amerika, har ej låtit höra av sig de senaste 25 åren”
Bakom efterlysningen låg Beda Hortlund i Hortlax.
I det här fallet rörde det sig troligen om ett arv i Sverige
Peter Anton, var hans namn och född 1854 i Hortlax. Han emigrerade 1883 till Amerika.
Efterlysningen kom vid en tidpunkt då turister i tredje klass betalade 178 dollar för en tur och returresa med båt, Göteborg-Amerika.
Vad som hände Petter Anton Andersson, och om Beda Hortlund fick någon kontakt, har dock inte gått att klarlägga.
1923 efterlyste G. Nordström i Kalifornien i svensk-amerikanska tidningar Fredrik Ahlqvist,som uppgavs vara född i Piteå. ”Fiskare eller sjöman till yrket. Han lär vistas här på kusten i 19 år och var senast avhörd från Vancouver, Washington 1910. Upplysningar om honom torde godhetsfullt sändas till G. Nordström, 2128. Prince st. Berkeley, Californien”.
I början av 1930-alet kunde man läsa en sorglig historia om ett emigrantöde. En återvändande Piteåbo som hotades – på grund av fattigdom – att återförvisas till Amerika.
Personen, vid namn A och född i Piteå landsförsamling emigrerade 1921 från Norrbottens till Amerika. Genom bankaffärer förlorade han alla sina pengar och lyckades – tillsammans med hustru och två små barn- ta sig tillbaka till sitt gamla hemland. Han flyttade då till en församling i Bergslagen där han, genom att ta sig an en vaktmästarsyssla hos en missionsförening, fick tak över huvudet för sig och sina familjemedlemmar. Han erhöll som ersättning fri bostad. Fattigvårdsstyrelsen på platsen fick senare betala ut understöd med 30 kronor och konstaterade att detta skulle bli långvarigt och att det inte fanns speciellt goda utsikter för familjens självförsörjning. Fattigvårdsstyrelsen beslutade då, enligt gällande lag, att hos regeringen anhålla om att familjen skulle skickas tillbaka till Amerika. Fattigvårdsstyrelsen stödde sig på att familjen vid ankomsten till Sverige fortfarande var amerikanska medborgare. Avgörandet låg sedan hos regeringen. Eventuellt kunde fattigvårdsstyrelsen tänka sig låta familjen vara kvar, om den fick statsmedel för sina omkostnader. Hur det sedan gick har inte gått att få klarhet i.