Han var en person som verkligen gjorde sin röst hörd. Han var även en viktig folkbildningspionjär inom Arbetarnas bildningsförbund. Som person och inspiratör är han på väg in historiens dimma, men värd att minnas, och kanske inspireras av. Många av hans tankar och idéer är faktiskt rykande aktuella än i dag.
Han stod för ett starkt samhälle, där staten och kommunen skulle sköta det mesta. Det fanns personer som i debatten gick i opposition mot Landon och då fick de sina fiskar varma. Allt det här utspelade sig under Socialdemokraternas storhetstid i bygden. När rösten tystnade för gott, som aktivt och energiskt kämpade för de ideal han alltid höll högt, var det personer som påstod att John Landon var starkare i sin övertygelse än Sovjetiska kommunistpartiets chefsideologer.
Han blev i mogen ålder ibland indragen i debattens hetta med de yngre förmågorna inom socialdemokratin, vilka opponerade sig mot de som styrde och ställde och hade en helt annan tolkning av sakernas tillstånd.
Landon hävdade många gånger att Socialdemokraterna behövde får en bättre insikt kring sin ideologi, vilken han till och från tyckte lyste med sin frånvaro. Han ville omvandla den energin till att bygga en folkrörelse som långsiktigt påverkade samhället på ett mer djupgående plan .
Folkhemmet var onekligen ett honnörsord för honom och han var lojal sitt parti.
John Landon lade ned ett energiskt arbete på den frivilliga studieverksamheten, i en tid då det inte var alla unga förunnat att erhålla den skolutbildning som i dag står till buds. Han brann för folkbildningen. Genom att organisera sig, bilda och påverka hävdade han var vägen för att göra en annan värld möjlig. Landon ansåg att kunskap och bildning var nödvändig om vanligt folk skulle kunna ta plats och påverka i beslutsrummen.
Han arbetade intensivt att få folkbildningen förankrad i samhällets behov av utmaningar och att vara en utvecklingsresurs i medlems- och samarbetsorganisationer. Genom att skaffa sig bildning ville John Landon att människorna skulle växa och kunna vara med och påverka samhället. Oavsett var man bodde och bakgrund. Att göra kunskap och bildning tillgängliga för fler hävdade han skapade vaccin mot antidemokratiska krafter. Han klargjorde att studieförbundet skulle vara starkast där det behövdes som mest, nå de människor som stod längst från makt och inflytande och ge människor verktyg för att göra sina röster hörda.
Sedan unga år var han intresserad av de folkliga rörelserna, verksam i socialdemokratiska ungdomsrörelsen och i arbetet inom Arbetarrörelsens bildningsförbund (ABF). Han blev tidigt studieledare i ungdomsklubben i Munksund och även ledare för ungdomskretsens studieverksamhet. Där han genom sina insatser förde studieverksamheten framåt, till goda positioner.
Han var i många år ledare för ABF i Munksund. När Piteåbygdens ABF bildades blev han dess förste ordförande. När ABF byggde upp sin biblioteksverksamhet var Landon under många år biblioteksföreståndare och ordförande i biblioteksstyrelsen. Han fanns även en tid med i styrelsen för Norrbottens ABF-distrikt.
John Landon var född i Kungsholms församling i Stockholm. Föräldrarna var bageriarbetare Frans Oskar Landon och hans hustru Elin Augusta Vilhelmina Grönhagen. Han bodde den första tiden på Fleminggatan 22, men kom ganska snart som fosterson till Moskosel hos handelsföreståndare Oskar Vilehard Andersson och hans hustru Vendla Maria, född Holmqvist.
Fosterfadern var bördig från Munksund och modern från Borgfors. Han fick då efternamnet Andersson, vilket han senare i livet bytte tillbaka till de biologiska föräldrarnas efternamn, Landon. I mitten av 1920-talet flyttade familjen till Munksund och öppnade kioskrörelse på Torget. John Landon övertog senare kioskrörelsen, tidningskontoret, efter fadern. Ideologin följde honom starkt in även i affärsrörelsen. När någon av Munksundsarbetarna valde fel sorts tidning, partimässigt, kunde han ge kunden en liten knäpp på näsan.
Under senare delen av sitt liv – John Landon gick ur tiden 1978, 68 år gammal – lade han ned ett omfattande arbete på att forska i arbetarrörelsens historia i Piteåbygden.