Gerd Nevander, eller Hamrén som hon hette som flicka, var född och uppväxt i Vännäsby i Västerbotten. Efter avslutad skolgång utbildade hon sig till damfrisörska i närliggande Umeå.
1941 som 22-åring lämnade hon hemorten och flyttade till Arvidsjaur där hennes syster Marta då redan bodde.
På den klassiska danspaviljongen invid Nyborgstjärnen, Arvidsjaurs dåtida ungdomsträffpunkt, mötte hon sin blivande make Ture Nevander.
Välkänd profil
En man barnfödd i Boden och som liksom Gerd under flera decennier genom ägarskap och drift av elfirman Arvidsjaurs Elektriska kom att bli en välkänd profil i stora delar av inlandet med omnejd.
Efter sitt giftermål berikades paret Nevander med döttrarna Ulla och Margareta.
Vilket i sin tur kom att innebära några års väntan innan Gerd Nevander under slutet av 40-talet kunde förverkliga sin dröm att starta egen frisörsalong. Detta skedde i hemmet i den numera rivna byggnad på Garvaregatan som uppfördes år 1908 och som en gång inrymde Arvidsjaurs första sjukstuga. Huset fanns invid Johannaparken mitt emot nuvarande systembolaget där i dag ett hyreshus är beläget.
Enkel salong i hemmet
Gerds första salong i det egna hemmet kom till en början endast att innefatta en enkel frisörsstol. Schamponering skedde exempelvis med hjälp av en hink ställd på golvet som hon sedan bar ut efter varje kundbesök.
Gerd Nevanders salong kom efterhand att utvecklas och moderniseras. Gerd var under alla åren mycket mån om att alltid vara i framkant när det gällde damers hårmode. Hon strävade hela tiden efter att vara före sin tid och ville ständigt förkovra sig inom sin yrkesverksamhet. Som en del i sin utvecklingssträvan gjorde hon bland annat under första delen av 1950-talet två utbildningsresor till Hamburg i Tyskland.
Efter 8–10 års verksamhet på Garvaregatan flyttade familjen Nevander 1956 både frisersalongen och Arvidsjaurs Elektriska till Stationsgatan 6 där Gerd sedan kom att driva sin salong vidare i nästan 20 år. Oftast då med 2–3 anställda hårfrisörskor.
Till sorg för anhöriga och hennes många kunder avled Gerd 1975 vid endast 55 års ålder i sviterna efter en operation. Även hennes make, affärsmannen Ture, blev inte långlivad utan dog tre år senare i en hjärtattack. Han var då 56 år.
Valde att flytta hem
Makarna Nevanders yngre dotter Margareta Nevander, född år 1948 och närmast uppvuxen i en hårsalong, valde tidigt att gå i sin mammas fotspår och blev även hon utbildad hårfrisör. Margareta valde dock att som ung röra på sig. Hon flyttade till västkusten och arbetade i tio år på en innesalong i centrala Göteborg. Hon gjorde sig där också känd som en mycket duktig perukmakare till sångare och skådespelare vid Göteborgsoperan.
– När mamma dog fick jag dock en stark känsla att hennes verk och företag måste fortleva inom släkten och valde därför att flytta hem till Arvidsjaur igen, säger Margareta som minns att hon vid hemkomsten fick ta över en del av moderns stamkunder men också att hon fick bygga upp mycket av sin fortsatta verksamhet genom eget hårt arbete.
I dag har Margareta Nevander drivit sin populära salong på samma plats som modern i hela 37 år. Och trots att hon nu i sommar blir åldersmässig folkpensionär så har hon inga planer på att lägga saxen på den så kallade hyllan.
– Jag kommer väl efterhand att trappa ner en del men att sluta helt kommer jag nog inte att göra på många år än, säger Margareta som numera parallellt med hårvårdande insatser i sin salong också gör en del hembesök till vissa av sina kunder.
Margareta minns sin mor som en mycket snäll person som trots att hon ständigt var i farten i sitt arbete alltid månade om sina närmaste.
Dottern har sparat och bevarat det mesta av de frisörsföremål som hennes mamma genom åren använde i sitt arbete och merparten av dessa attiraljer är i dag flyttade till Arvidsjaurs Hembygdsgård och dess museum där de finns utställda i ett eget rum för allmän beskådan.
En titt i Gerd Nevanders sparade prislistor visar exempelvis att 1970, för nu alltså 45 år sedan, kostade en klippning elva kronor för en vuxen person hos henne. För en hårfärgning fick man betala drygt 30 kronor och en elektriskt permanent gick loss på nästan en femtiolapp.
– Det känns verkligen trevligt att min mors sparade frisörsföremål nu långt efter hennes död har blivit en del av Gamla Prästgårdens fantastiska samling av kulturföremål, säger Margareta Nevander.