Uppskattad utflykt för nya innevånare

I Arvidsjaurs kommun finns i dag ett 50-tal relativt nyinflyttade flyktingar. Ett 20-tal av dessa var i går samlad i en gemensam friluftsdag uppe vid Lillbergets utsiktstorn.- Jättekul att få träffas så här och umgås ute i det fria, tyckte deltagarna varav många redan blivit duktiga i att tala det svenska språket.

Ett 20-tal av Arvidsjaurs kommuns relativt nyinflyttade flyktingar deltog vid gårdagens friluftsdag upp vid Lillbergets utsiktstorn. - Jättekul att få träffas så här och socialt få umgås ute i naturen, tyckte deltagarna. Med på bilden finns även kommunens flyktingsekreterare Christina Lövgren, Anna Stepniewska från Integrationsprojeket,  samt de båda SFI-lärarna Marianne Tomma och Emelie Scherman.

Ett 20-tal av Arvidsjaurs kommuns relativt nyinflyttade flyktingar deltog vid gårdagens friluftsdag upp vid Lillbergets utsiktstorn. - Jättekul att få träffas så här och socialt få umgås ute i naturen, tyckte deltagarna. Med på bilden finns även kommunens flyktingsekreterare Christina Lövgren, Anna Stepniewska från Integrationsprojeket, samt de båda SFI-lärarna Marianne Tomma och Emelie Scherman.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2008-05-29 06:00
En tipsrunda med frågor om företeelser i Arvidsjaur. Liksom social samvaro och en del aktiviteter i form av spel. Däremellan också ett intagande av lunch ute i det fria. Det var vad som stod på dagsprogrammet när den vuxna delen av Arvidsjaurs flyktingar i går hade inbjudits till gemensam friluftsdag uppe på Lillberget.
Nyinflyttade
De flesta av flyktingarna är relativt nyinflyttade till Arvidsjaurs kommun och förutom i centralorten så bor även många i lägenheter i Glommersträsk.
Största gruppen flyktingar som nu bor i kommunen har Afganistan som hemland men flyktingar har även kommit från Irak, Eritrea, Colombia, Exvador, Georginen, Etiopien och Kuba.
- Det är mycket viktigt att dessa får träffas så här under gemytliga former för att umgås och lära känna varandra , säger flyktingsekreterare Christina Lövgren som tillsammans med kommunens SFI-lärare Marianne Tomma och Emelie Scherman som också fanns med vid utflykten.
Integrationsprojekt
Fanns med gjorde också Anna Stepniewska, ursprungligen från Polen men numera bosatt i Siksjön utanför Glommers, och som nu jobbar med fritidsaktiviteter genom det så kallade Integrationsprojektet (bättre integration genom ökad samverkan )
- Vi försöker hitta lämpliga fritidsaktiviteter i samarbete med flyktingmottagningen, samt dessutom även ordna en del resor till bland annat kuststäderna. Vi försöker även bidra till att de nyanländas kompetens tas till vara och om möjligt finns även få till stånd gemensamma träffar där både ortsbefolkningen och flyktingarna deltar, säger Anna Stepniewska som säger sig veta att de cirka 20-talet flyktingar som bor i Glommersträsk också trivs bra där.
En av flyktingarna vid gårdagens utflykt var Werku Masrecha Abebe. Han är född i Etiopein men kom i höstas som flykting från Kuba. I dag bor han i lägenhet i Glommersträsk.
Trivs i sin nya hemort
Werku är utbildad idrottslärare och innehar sedan oktober i fjol via arbetsförmedlingens försorg praktikplats som lärare vid Fritidsskolan.
- Jag trivs mycket bra både med att bo i Glommesträsk liksom med praktiktjänsten på skolan i Arvidsjaur, säger han på jättegod svenska.
Trivs i sin nya hemort gör även syskonen Norouas och Hashemi Ali från Afghanistan.
- I första hand är det vår målsättning att kunna lära oss ert språk men senare hoppas vi förstås också att kunna skaffa ett jobb, säger de båda Afhganska syskonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om