Tjejmilen – en saknad folkfest

”Minnen från förr” blickar tillbaka till åren 1988 fram till och med 1994. En tidsperiod då löptävlingen Tjejmilen var en stor folkfest i Arvidsjaur. Arrangemanget lockade varje vår ett stort antal löpglada damer.

Tjejmilen var ett arrangemang som innefattade både en tävlings- och en motionsklass. Dessa Arvidsjaursdamer tillhörde får man förmoda den stora skara som ingick i motionsklassen.

Tjejmilen var ett arrangemang som innefattade både en tävlings- och en motionsklass. Dessa Arvidsjaursdamer tillhörde får man förmoda den stora skara som ingick i motionsklassen.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2019-04-29 05:00

Under de sju år som tävlingen existerade deltog tusentals damer i detta populära arrangemang. Deltagarna kom från främst inlandet och kusttrakterna med en hel del tillresta från andra delar av vårt avlånga land bidrog till att löptävlingen efterhand kom att bli en folkfest där deltagarna sprang eller promenerade tävlingssträckan efter den egna konditionsförmågan.

Idékläckare till att dra igång Tjejmilen våren 1988, som alla åren bestod av både en tävlingsklass och en motionsklass, var dåvarande ortsborna Ann-Mari Nordin, Bernt Lundberg och Lars Edebäck. Som huvudarrangör under den sjuåriga tjejmilsepoken var IFK Arvidsjaurs friidrottssektion.

En av eldsjälarna, Bernt Lundberg, numera Laukerbo, minns arrangemangets snabbt växande popularitet och berättar att det som mest ett av åren på tidigt 90-tal såldes mer än ett tusen startanmälningskort.

– Alla som fullföljde tävlingen fick ett litet minnesdiplom och som extra krydda också chansen att vinna någon av de semesterresor till bland annat New York, Bali, Kreta, Cypern och Mallorca som lottades ut på startkorten, berättar Bernt Lundberg.

Till de bästa i tävlingsklassen vankades även fina hederspriser. Välkända löpare som bland andra Birgit Bringslid och Susanne Hedlund från Skellefteå tillhörde skaran som deltagit och vunnit tävlingen. Löparesset Bringslid segrade för övrigt vid samtliga fyra tillfällen hon fanns på startlinjen.

En som med glädje ser tillbaka på tjejmilseran är numera pensionären Maj-Britt Sundqvist i Arvidsjaur. Maj-Britt deltog alla sju åren och tog både dubbla vinster och lika många silverplaceringar. Vann gjorde hon åren 1993 och 1994. Det sistnämnda året till och med mycket överlägset.

– Jag sprang min allra första tjejmil premiäråret 1988. Minns att jag då kom 27:a på tiden 48,28 och att jag tyckte det var en tid som jag absolut kunde förbättra med lite mera träning, minns Maj-Britt.

Vilket hon också gjorde i så hög grad att hon under sin fortsatta löparkarriär bland många meriterande vinster kom att bli niofaldig svensk mästare i sin klass vid anrika löptävlingen Stockholm maraton.

Sammanfattningsvis minns hon den populära hemmatävlingen med stor saknad. Hon tror även att den nu sedan 25 år nedlagda tjejmilen bidrog till att många inlandsdamer fick blodad tand till fortsatt löpning som motion.

Själv har Maj-Britt sedan några år tillbaka slutat tävla. Hon är dock ännu vid snart 73-års ålder en flitig motionär som oftast ses jogga runt i Arvidsjaurs omgivning – och erkänner att hennes eget intresse för löpning vaknade på allvar i samband att hon för nu över 30 år sedan sprang sin allra första tjejmil på hemmaplan.

Varför blev då den populära Tjejmilsepoken i Arvidsjaur så kortlivad undrar kanske någon? En av idékläckarna till tävlingen Bernt Lundberg drar sig till minnes:

– Skälet var möjligen flera men huvudanledningen var som jag minns att det blev allt för få som ville engagera sig runt det ganska tidskrävande arrangemanget, säger han.

Avslutningsvis kan tilläggas att ett av åren på tidigt 90-tal så anordnades parallellt även en så kallad ”gubbmil” för herrar. Den satsningen blev dock av intresseskäl kortlivad och endast ettårig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om