På plats fanns också regissörerna Othman Karim och Malin Holmberg Karim för att diskutera filmen och dess innehåll.
Danny Glover, Tuva Novotny, Ulf Brunnberg, Regina Lund och Stefan Sauk, rollistan på bekanta ansikten är lång i filmen "För kärleken" som visades som en del i Internationella veckan i Arvidsjaur under onsdagen: Filmen väver samman fyra människors liv under en dag. Den äldre mannen Franzis skriver vackra brev hem till sin fru Alice i Uganda om Sverige och människor han möter.
Misstänkta terrorister
Karin får bli den första kvinnliga delägaren i den anrika advokatbyrån, om hon byter ut sitt efternamn till något mer svenskklingande och Moses Said, hennes man, försöker skicka pengar hem till sin sjuka pappa i Uganda, men står på en lista för misstänkta terrorister och sätts därför under utredning. Samtidigt går karriären utför för den kände tv-profilen. Till slut korsas allas väg och filmen avslutas i stor dramatik.
- Att möta andra människor med öppet sinne och utan förutfattade meningar, är något vi vill förmedla med den här filmen säger Othman Karim som tillsammans med sin fru Malin Holmberg Karim både skrivit och regisserat.
Självupplevt
Othman Karim berättar att mycket av filmens innehåll är självupplevt. Han råkade till exempel ut för samma sak som Moses när han försökte skicka pengar till sin dödsjuke pappa i Uganda. Han blev misstänkt för terrorism och det tog flera veckor att utreda detta.
- Danny Glovers rollfigur Franzis är baserat min pappas möte med Sverige och Karin i filmen speglar min fru Malin, fortsätter Othman Karim.
Efter filmen är det fritt fram för frågor från eleverna. Och det viftas med händer överallt.
- Jag tyckte det var en bra och gripande film, säger Frida Renberg som gillade filmens handling.
"Känner igen"
Doline Niyomufasha håller med. Hennes mamma kommer från Uganda och pappan från Kongo, men sedan ett år tillbaka bor hon nu i Arvidsjaur.
- Jag känner igen mycket av fördomarna mot oss mörkhyade. Folk är rädda för oss vilket jag inte alls kan förstå, säger Doline som tycker det är jobbigt att behandlas annorlunda.
- Men det handlar nog om att de inte är vana att se sådana som oss. Kanske blir det snart bättre, fortsätter hon.