En anledning till Arvidsjaursbesöket heter Kristina Stenbro, lärare på Sandbackaskolans hotell- och restaurangutbildning och bekant med Carl Jan Granqvist efter att ha studerat på restauranghögskolan i Grythyttan.
- Hon har talat om det här jättelänge. Hon tyckte också det kunde vara roligt att vi kunde kombinera besöket med att se om vi kunde komma med några kreativa idéer om gastronomi och utveckling av råvaror, säger Carl Jan Granqvist.
Ny gymnasieutbildning
Sandbackaskolan arbetar med att försöka få en ny gymnasieutbildning till stånd, en specialinriktning mot upplevelseturism inom restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Tanken är att eleverna där ska lära sig att dels ta vara på renkött och andra lappländska livsmedel, dels skapa exklusiva upplevelsepaket där maten ingår som en del. Ungefär som kaffet, glödkakan och det torkade renköttet som serverades Carl Jan vid utsiktstornet på Lillberget i går eftermiddag.
- Det var skojigt att se utbildningsprofilen, och en sak som vi omedelbart diskuterade i dag på förmiddagen var om man kan få till ett riksintag för ett eget gymnasium med de specifika förutsättningar som här är, säger Carl Jan Granqvist.
Älskar ren
Carl Jan Granqvist hann också med ett besök hos Arvidsjaur Renslakt AB.
- Imponerande att det är så stort. Att de slaktar
8 000-10 000 renar där hade jag ingen aning om. Jag älskar faktiskt ren och tycker att ren är en av Sveriges mest profilerade produkter. Ren är ett sådant utmärkt kött. Både smakrikt och mört, speciellt imponerande för de som inte ätit det förut. Och fortfarande ett oerhört bra pris. Och så tycker man att man skulle kunna göra mycket mer av ren, man skulle kunna produktutveckla det.
Carl Jan Granqvist är också vinkännare. I går afton ledde han en vinprovning med Munskänkarna i Arvidsjaur, där mer än etthundra personer deltog.