Martin Söderholm föddes i Mo församling i Bollstabruk, Ångermanland. Som 24-åring 1920 avlade han teologie fil.- examen vid Uppsala universitet. Efter prästexamen 1924 prästvigdes han i Härnösands domkyrka. Han tillträdde sin första tjänst i Långsele. Året därpå blev Söderholm komminister i Ytterlännäs. Vid endast 31-års ålder våren 1927 tillträdde jobbet som kyrkoherde i Arvidsjaur, den församling där han sedan tjänstgjorde ända fram till sin pensionering 32 år senare.
Söderholm beskrivs som en folklig präst med ett stort motorintresse. Han lär emellanåt till och med ha ägnat sig åt att agera förare för en av samhällets dåvarande droskbilar. På sin fritid var han även en hängiven sportfiskare och han ägnade sig också mycket åt hembygdsforskning.
Ett annat intresse var sång och musik, där han med sin starka tenor i många år gav betydande stadga åt församlingens kyrkokör. Söderholm var under sin ungdomstid i Uppsala medlem av kören OD (Orphei Drängar), den senare rikskända kör som bildades i mitten av 1800-talet och som för övrigt gästade Arvidsjaur och dess kyrka i början av 1950-talet.
Påtänkt biskopskandidat
Under sina många tjänstgöringsår i Arvidsjaur gjorde sig Martin Söderholm känd som en handlingens man och han bidrog kraftigt till att bland annat kyrkan moderniserades (1950) och att kyrkan fick en orgel (1954). Även första församlingshemmet tillkom under hans tid liksom att ett nytt gravkapell byggdes. Även bildandet av församlingens ungdomskrets, omstart av kyrkokören samt blomsterfonden är konkreta bevis på Martin Söderholms kreativa ådra i en tidsepok då kyrkans överhuvuden oftast fick kämpa hårt mot många av dåtidens politiker, som försökte motverka allt religiöst.
Att Marin Söderholm var en god predikant och en stor talare kan många inlandsbor fortfarande vittna om. Han ansågs i vissa kretsar till och med som stiftets bäste talare och lär ha varit en tänkbar biskopskandidat.
När det skulle talas offentligt i Arvidsjaur på denna tid var det därför oftast Söderholm som först tillfrågades. När det första tåget någonsin anlände till Arvidsjaur 1928, med många rikskända prominenta personer inblandade och som då var en stor händelse för bygden, var det den vältalande folkliga prosten som höll välkomsttalet på järnvägsperrongen.
Martin Söderholm, som för övrigt av stiftet 1954 även blev utsedd till kontraktsprost för lappmarkens andra kontrakt, var också en guds tjänare som ofta ägnade sig åt vad man i dag kallar uppsökande verksamhet. Vissa år blev det uppemot 40 predikoresor för honom ut i församlingens byar och ett kök i någon av stugorna blev då som regel samlingsplatsen. Vid dessa tillfällen passade han ibland även på att utföra dop.
Tilläggas kan vidare att Söderholm och kyrkans mångårige vaktmästare John Andersson under denna tidsepok stod varandra nära och blev två samspelta parhästar som arbetade sida vid sida i mera än 30 år. Båda avtackades också under högtidliga former när de vid samma tidpunkt i september 1959 blev pensionärer.
Under åren i Arvidsjaur var Söderholm också verksam som kyrkofullmäktiges ordförande, vice ordförande i barnavårdsnämnden, ordförande i nykterhetsnämnden samt innehade även en rad andra kommunala uppdrag.
Under en tidsperiod på 1940-talet drabbades Söderholm av en del personliga prövningar, som han dock efterhand redde upp och så småningom också sägs ha kommit stärkt ur.
Till ny kyrkoherde efter Söderholm valdes 1959 Victor Swedberg, som också han under sina nära 15 tjänsteår i Arvidsjaur blev en omtalad prästprofil.
Efter avslutat yrkesliv flyttade Martin Söderholm tillsammans med makan, den tidigare lärarinnan Alfhild, till Skellefteå där han avled och begravdes 1965 vid 70 års ålder.
"En man med
talets gåva"
Den nu 88-årige Magnus Angrén är sedan många decennier en välkänd affärslegend i Arvidsjaur som under hela sitt långa yrkesliv varit verksam vid familjeföretaget "Lindqvist". Magnus är också son till kyrkvaktmästaren John Andersson som i över 30 år var Söderholms vän och arbetskamrat.
Angrén har många minnen bevarade av Martin Söderholm som han beskriver som kreativ, handlingskraftig och en man med talets gåva.
- Jag var ju ung på den tiden och kan väl inte påstå att jag kände honom speciellt ingående som privatperson. Mitt mest bestående minne av honom är tveklöst hans goda talarkonst. Söderholms söndagspredikningar var som jag minns alltid mycket korrekta och sakliga, säger Magnus Angrén som i vidare berättar att han kom att bli betydligt mera bekant med prosten Söderholms dotter Ulla som han under flera år var klasskamrat i skolan med.
Avslutningsvis kan nämnas att sommaren 2004 överflyttades Martin Söderholms gravsten från Alhems kyrkogård i Skellefteå till kyrkbacken invid Arvidsjaurs kyrka. Detta för att Söderholms båda döttrar Inga Bergsten och Ulla Söderholm-Hildestam, som båda är födda och uppväxta i Arvidsjaur, sent omsider ville uppfylla sin pappas uttalade önskan om att efter sin död få vila i Arvidsjaur.
- Vi ser det här som en själslig överflyttning eftersom vi vet att pappa efter sin död önskade att få vila just här i Arvidsjaur där han verkade så länge, klargjorde döttrarna i samband med den enkla ceremoni som för sju år sedan hölls på kyrkbacken.