Skomakaren som inte blev vid sin läst

Många i den lite äldre skaran av inlandsbor minns troligen skomakaren Rolf Steinvall. Mest kanske för att han i nästan ett halvt sekel fanns vid sin läst vid det anrika skomakeriet i Arvidsjaur – i många år då parallellt med sin äldre broder Ivar. Några minns säkert också Rolf som en duktig musikant.

ARVIDSJAUR2015-01-21 06:00

Han började spela fiol redan som 12-åring och han var under både 1930- och -40-talet bland annat basist i dåtida kultgruppen ”Carioca”. Ett band som han också var med om att starta 1936.

Rolf Steinvall var född och uppväxt i Arvidsjaur där han sedan också kom att verka och bo under hela sitt drygt 80-åriga liv.

Rolfs pappa, Victor Steinvall (1871–1951), var däremot inflyttad inlandsbo. Han var född i Skellefteå men kom till Arvidsjaur i början på förra seklet i samband med att han träffade sin blivande hustru Sara Lundström från Aukts­jaur.

Under början av 1900-talet startade Viktor ett skomakeri inne på gården vid sitt hem på Stationsgatan 17 i Arvidsjaur. Detta i närheten av den plats där numera ett hyreshus finns beläget – bredvid den byggnad där idag Systembolaget finns.

Både Rolf och nio år äldre brodern Ivar kom tidigt att gå i sin faders yrkesmässiga fotspår och bröderna arbetade under många år sida vid sida tillsammans med pappan i skomakeriet.

Bröderna fortsatte

Efter faderns död 1951 fortsatte bröderna verksamheten tillsammans i familjens lilla skomakeribyggnad fram till Ivar Steinvalls död 1962. Efter dennes död, och en tid efter att familjen Steinvalls fastighetstomt blivit kommunägd, flyttade Rolf 1969 sin verksamhet till en källarlokal i det då nybyggda hyreshuset vid Stationsgatan, ett hus där för övrigt Rolf och hans syster Gunhild också kom att bli hyresgäster på sina äldre dar. I sin lilla skomakerilokal fortsatte han att laga skor åt ortsborna under sina sista tio yrkesår fram till det han blev pensionär en bit in på 1980-talet.

Han fick också tidigt ett stort musikintresse.

– Min äldre bror spelade orgel och piano och det var han som inspirerade mig att börja spela fiol, klargjorde Rolf Steinvall vid den intervju som undertecknad fick göra med honom i början av 1990-talet då Rolf också berättade att han tillsammans med en grupp pojkar på orten i yngre tonåren lärde sig spela fiol av dåvarande musikkantorn Vikar Strömberg. Ett instrument han för övrigt i olika sammanhang med bravur kom att utöva regelbundet ända fram till 90-talet då försämrad hörsel tvingade honom att lägga fiolen på hyllan.

Startade ”Carioca”

Rolf Steinvall kom efterhand att bli en mångsidig musikant. 1936 var han med om att starta det dåtida mycket populära dansbandet ”Carioca”. Inledningsvis hade bandet fyra medlemmar, förutom Rolf själv som basist även Mats Vallström trummor, Alfred Gyllander dragspel samt Harry Granström gitarr, de två sistnämnda från Moskosel.

På 1950-talet upphörde gruppen som efterhand under sin existens kom att byta ut några av medlemmarna från starten. En period fanns exempelvis rikskände dragspelsprofilen Gösta ”Falinken” Sörling med i det populära jazzbandet som under denna tidsepok ofta spelade upp till dans på dåtida nöjes­parken ”Paviljongen” belägen invid Nyborgstjärnen.

– Spelningarna med Carioca var oftast varje helg och förutom att vi ofta uppträdde på föreningshuset och Paviljongen här i Arvidsjaur så spelade vi på många orter i både Norrbotten och Västerbotten”, berättade Steinvall vid min intervju med honom på tidigt 90-tal.

Förutom sitt brinnande musikintresse var Steinvall också allmänt idrottsintresserad. Han tillhörde ortens bordtennispionjärer och var 1948 med om att bilda Arvidsjaurs Bordtennisklubb. Han ingick också tillsammans med Rudolf Åhman, Folke Rydfjäll och Anders Lundström i ABTK:s första styrelse.

Rolf Steinvall avled i september 1997 vid 83 års ålder.

En som kände Rolf Steinvall väl är Ivan Lindberg, (bilden), numera bosatt i Långudden, utanför Långträsk. Ivan var också han en välkänd inlandsprofil. Både som lokalpolitiker men kanske allra främst som bagare och ”brödkusk”på det Lindbergs Hembageri som i flera decennier var ett välkänt begrepp i hela inlandsområdet.

– Jag bodde granne med Steinvalls Skomakeri under ungdomsåren. Jag lärde känna alla syskonen Steinvall ganska bra och har enbart positiva minnen av hela familjen, säger den nu 80-årige Ivan Lindberg och tillägger:

– Vad gäller Rolf så upplevde jag honom som en ödmjuk, lågmäld, snäll och mycket vänlig person. Så tror jag de flesta som kände honom eller träffade honom i sin yrkesroll också minns honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om