Året var 1965 då skogsarbetare Tage Andersson, som fram till dess försörjt sig på just skogsarbete, valde att byta bana och starta någonting helt annat än timmerhuggningen – nämligen att bli saloon-ägare. På egen hand rev och flyttade Andersson en timrad loge samt några likaledes timrade lador till den egna gården i Rålund för att där timra upp dem igen som blivande dansloge, serveringskiosk och turistshop.
Ganska snart blev hela familjen Andersson involverade i det lilla familjeföretaget, det vill säga förutom Tage även hustrun Anna och de tre barnen Haidie, Roland och Erika.
Började spela som nioåring
Ganska snart blev satsningen en succé. Folk i alla åldrar började efterhand i stora skaror strömma till för att ta sig en svängom i ”Tages Saloon”. Till en början till Tages egna dragspelstoner och lite senare av Tages Vildsmarksgäng där spelemän som Ivan Holmberg, Moskosel samt bröderna Mats och Rune Lundberg från Södra Sandträsk kom att ingå. Efterhand tillkom även välkända lokala musikanter som Kjell Andersson, Karl-Erik Stenlund och Tages egna son Roland Andersson.
För många av dåtidens dansanta stampublik kom midsommaraftonens dans i Rålundssaloonen att bli ett måste. Och eftersom saloonen låg alldeles invid riksväg 95 så kom också under dagtid mängder av bilburna (oftast med husvagn) att stanna till för att uppleva den saloons-atmosfär som förutom danskvällarna även innefattade bland annat försäljning av snidade träfigurer och uteservering.
Sonen Roland Andersson skulle tidigt i livet komma att bli aktivt engagerad i familjeföretagets verksamhet. Då handlade det inte bara om försäljning av kaffe och våfflor, som var Rålunds kännemärke den första tiden. Roland blev snabbt även att en aktiv orkestermedlem.
– Jag var bara åtta år när jag började hjälpa till i saloonen och bara nio år när pappa sökte dispens så att jag kunde börja spela trummor i orkestern, berättar erkänt musikbegåvade Roland som vid danskvällar i Rålund, som vissa gånger lockade nästan 500 besökare, varje sommar i mera än 20 år också trakterat bland annat dragspel, orgel och elbas.
Genom åren har kända dragspelare som exempelvis ”Peppar`n” och Roland Cedermark fått det att spritta i benen på mången saloonbesökare. Bland övriga kända besökare som stannat till för ett besök kan nämnas bandet Hep Stars, ”Rockfolket”, samt Britta Borg.
– Minns faktiskt att jag själv en gång fick äran skjuta luftpistol med självaste farbror Melker från Saltkråkan (Torsten Oliverkrona) när han på genomresa stannade till hos oss för ett fika, berättar Roland vidare.
Kulturpristagare
Tage och Anna Andersson belönades år 1993 med Arvidsjaurs kommuns kulturpris Ringelräven. Detta med motiveringen att man med logdans och träsniderier gjort en god kulturgärning under många år. Och genom personligt engagemang, skapat en speciell profil och atmosfär som gjort både Rålund och Arvidsjaur riksbekant.
Något som väl också bevisades av det faktum att Sveriges Television i början av 1990-talet lät göra ett halvtimmes dokumentärprogram om detta en gång så välbekanta sommarinneställe för den medelålders och lite äldre danspubliken.
Grundaren av den populära logen i Rålund lämnade jordelivet år 2006 vid 78 års ålder. Hans hustru Anna dog några år senare. Makarna Andersson hade då sedan slutet av 80-talet lämnat över huvudansvaret till sonen som dock hade oturen att ta över just innan trenden började vända neråt för nöjesbranschen.
– Turistmomsen som infördes drabbade oss småföretagare i branschen hårt och fick till följd att inträdesavgifterna i ett slag höjdes med över tjugo procent vilket förstås inte var bra. Men nedgången berodde också på att den trogna stampublik vi haft började åldras och det tyvärr blev svårt att få in en ny generation, medger Roland som dock ”höll ut” fram till år 2006 innan han valde att stänga saloonen för gott.
Svensktoppsetta
Musiken har Roland Andersson dock aldrig släppt. Han har i flera decennier varit aktiv musiker i olika sammanhang och har även i många år haft egen inspelningsstudio. Roland har dessutom emellanåt varit verksam som låtskivare till olika band. Bland annat har han svarat för text och musik till en låt som Lotta Engberg sjöng in och som 1998 låg etta på Svensktoppen i hela åtta veckor.
Roland Andersson minns sina föräldrar Tage och Anna Andersson som både arbetsamma och sociala personer som verkligen gillade livet som saloon-ägare.
– Minns att att jag fick mitt första dragspel när jag bara var två gammal. Pappa lärde mig sedan att spela och bidrog därmed förstås till att tidigt väcka det musikintresse som sedan varit bestående, säger Roland som vidare minns sin far som en stor naturmänniska som bland annat älskade att bege sig iväg till någon älv för att fiska.
Tilläggas ska till slut att en ny ägare försökte för några somrar sedan att ”pånyttföda”logdanserna i den i tidigare rikskända saloonen strax söder om Abborrträsk. Dock utan att tillnärmelsevis kunna locka dit de publikskaror som var verklighet under saloonens storhetstid.