Populär profil i Arvidsjaur

Affärsprofilen Magnus Angren var i mera än ett halvt sekel en omtyckt person både privat och inom Arvidsjaurs näringsliv. Redan 1938 vid 15 års ålder fick Angren anställning i anrika JL Lindqvist Diversehandel.

Affärsepoken Lindqvists har funnits i Arvidsjaur ända sedan 1870. Här Magnus Angren tillsammans med dottern Elisabeth Rask i samband med att företaget firade 125-årsjubileum år 1995. På tavlorna ses företagets grundare Jacob Larsa Lindqvist och hans hustru Anna.

Affärsepoken Lindqvists har funnits i Arvidsjaur ända sedan 1870. Här Magnus Angren tillsammans med dottern Elisabeth Rask i samband med att företaget firade 125-årsjubileum år 1995. På tavlorna ses företagets grundare Jacob Larsa Lindqvist och hans hustru Anna.

Foto:

ARVIDSJAUR2014-10-29 06:00

Åtta år senare gifte han sig med Sigrid Lindqvist som tillhörde tredje generationen Lindqvist och som under många år ägde och drev företaget tillsammans med sina bröder Kalle, Gunnar och Erik Lindqvist.

Magnus Angren växte upp i Arvidsjaur tillsammans med sin far och mor samt tre syskon. Redan i tidig ungdom var Magnus en arbetssam person som ofta var behjälplig sin far John i diverse uppdrag som denne hade. Exempelvis kom han att vara en stor hjälp till sin far i hans ämbete som kyrkogårdsvaktmästare i Arvidsjaurs församling. Bland annat skötte Magnus ofta uppdraget som klockringare vid Arvidsjaurs kyrka. Då denna hörselfyllda syssla vid den tiden utfördes med rep uppe i klocktornet kom det att medföra att Magnus med åren förlorade stora delar av sin hörsel. Ett funktionshinder som under hans sista år i livet medförde vissa bekymmer i vardagslivet.

Efter värnplikten fick Angren 1938 fast anställning vid den anrika butiken JL Lindqvists Diversehandel. Ett blivande familjeföretag som grundaren Jakob Larsa Lindqvist slog upp portarna för redan 1870. Det var samtidigt inledningen på en affärsepok i Arvidsjaur som fortfarande består och som nästa år kan fira sitt 145-årsjubileum.

Som redan nämnts gifte sig Magnus Angren 1946 med Sigrid Lindqvist, en av döttrarna i andra generationens ägare. Magnus kom efterhand att få en ledande roll i det företag som till en början handlade med alla sorters varor, allt från livsmedel till djurfoder, uthyrning av frysfack och järnartiklar till kläder.

Glad och positiv

Ett bestående intryck av honom var att han var en glad, uppriktig och positiv person som alltid hade den så kallade ”glimten” i ögat.

I mitten av 1990-talet,då Lindqvists ”handelsbod” firade sitt 125-årsjubileum, berättade Angren bland annat att det var efter krigsåren under slutet på 40-talet som firmans handel tog ordentlig fart.

”Vi hade både på 1940- och -50-talet den servicen till våra kunder som så ville att gratis köra ut varor. Både då till folk på samhället men även till de som bodde ute i byarna”, mindes Magnus som vidare berättade att det var år 1959 som tidens trend hann ifatt Lindqvists som då ändrades från att vara handelsbod till att bli snabbköp. Vilket konkret innebar att butikens sortiment efterhand allt mera begränsades som en följd av att diverse specialbutiker växte upp.

Lite senare, eller 1963, delade man för övrigt sin då endast livsmedel- och klädförsäljning ifrån varandra. Dock till en början inom samma hus men i skilda lokaler. 1970 avyttrades livsmedelsförsäljningen för gott och det anrika företaget kom då att enbart bli en klädbutik.

Dottern tog över

Företagets senaste stora förändring kom så 1985 då det nya Lindqvist-huset byggdes om. Det var också det år då Magnus Angrens dotter Elisabeth Rask tillsammans med maken Håkan Rask tog över ansvaret - även om Magnus under ett antal efterföljande år fortfarande i högsta grad fanns med som det heter ” bakom kulisserna”.

Affärsprofilen Magnus Angren var under många år engagerad i det mesta och han hade ett flertal styrelseuppdrag inom Arvidsjaurs näringsliv.

Under 1950-talet, då en frysbox långt ifrån fanns i varje hem, såg exempelvis denne påhittige och kreative man till att installera över 100 frysfack i det magasin bakom Lindqvist-butiken på Storgatan, där i dag Lundgrens Färg har sitt förråd. Frysfacken rymde 100 eller 150 liter och blev mycket snabbt uthyrda till ortsborna.

”En fantastisk man”

Magnus blev far till två barn och han fick under sitt sista levnadsår till sin stora sorg uppleva att först dottern Elisabeth och sedan systern Mildred avled. Förluster som tog Magnus mycket hårt och som fick mycket av hans livsgnista att försvinna.

Magnus Angren själv avled i december 2012 vid 89-års ålder.

En som kände Magnus Angren väl både som god vän och mångårig arbetskamrat är förre Lindqvist-expediten Stig Bäck som i nästan 50 år var anställd i det anrika företaget.

– Jag jobbade i flera decennier tillsammans med Magnus och har bara goda och trevliga minnen av honom. Han var i mina ögon en fantastisk man. Förutom att han var både arbetssam och en viktig eldsjäl i företaget hade han dessutom en generell snällhet och ödmjukhet som gjorde honom populär i alla sammanhang, försäkrar Stig Bäck och ger sedan ett exempel på Angrens stora omtänksamhet:

– Han ville både barn och vuxna väl i alla lägen. Minns bland annat hur han med glimten i ögat på julafton brukade klä ut sig till tomte och överlämna julklappar till olika familjer i samhället varav en del nog aldrig fick vetskap om att det var han som gömde sig bakom tomtemasken, säger Stig Bäck och ler vid minnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om