Mats arbetar med att förhindra mobbning

- Jag vill väcka tanken på vad som kan hända när man mobbar. Kan jag bara få en enda att ta till sig det jag säger har jag lyckats, säger Mats Nilsson.Han pratar utifrån egen erfarenhet och det är få av eleverna i femteklassen på Ringelskolan som inte är tagna när de lämnar klassrummet.

Mats Nilsson tycker att det pratas för lite om mobbning i samhället. I sitt projekt har han nu besökt klasser på mellanstadiet men hoppas att fler intresserade ska höra av sig. Bilden visar brodern Fredrik som under sin skoltid var mobbad och valde att ta sitt liv endast 25 år gammal.

Mats Nilsson tycker att det pratas för lite om mobbning i samhället. I sitt projekt har han nu besökt klasser på mellanstadiet men hoppas att fler intresserade ska höra av sig. Bilden visar brodern Fredrik som under sin skoltid var mobbad och valde att ta sitt liv endast 25 år gammal.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-12-02 06:00
Mats Nilsson jobbar just nu som elevassistent på Ringelskolan i Arvidsjaur. I sitt jobb försöker han förhindra mobbning och projektet som han nu genomför är en del i detta.
- På den här bilden går min lillebor i första klass. Han kommer just hem från skolan. Ser han ut att vara mobbad?, frågar Mats eleverna i klassrummet.
Sätter spår för livet
De flesta skakar på huvudet och Mats fortsätter att berätta om vad mobbning är och hur man ska agera själv för att förhindra detta.
- Mobbaren är ofta osäker själv, vill bli sedd och tror inte att den mobbade ska ta illa vid sig, men tyvärr är mobbning något som ofta sätter spår för livet. Och det inträffar inte bara i skolan utan även på arbetsplatser.
Nästa bild visar brodern i fjärde klass leendes mot kameran.
- Det var ungefär här det började. Mobbningen av min bror som sedan höll på fram till åttonde klass då han en dag vägrade att gå till skolan. Han orkade inte med det han fick uppleva så gott som varje dag.
Mats berättar att brodern Fredrik fick byta skola. Flytta till Arvidsjaur och börja i en ny klass. Men det han upplevt visade sig ha satt djupa spår.
Föreläsningen avslutas med ett bildspel som visar Fredriks liv. Och det slut som ingen trodde skulle hända. Vid 25 års ålder valde han att ta sitt liv. Varför vet ingen men att mobbningen under skoltiden var en stor bidragande orsak är troligt.
- Har man blivit utsatt för mobbning under lång tid sätter det djupa spår och påverkar även det vuxna livet.
Märkbart tagna
Efter föredraget delar Mats ut ett papper till alla elever där de själva får skriva sina tankar. Om det han just har pratat om eller annat som de tänker på. Alla är märkbart tagna. Det de just fått se och höra berör och skapar funderingar. Funderingar de sedan kommer att prata om mera tillsammans med sin lärare.
- Det var både jobbigt och tråkigt, säger Lina Åman efteråt. Och hennes klasskamrater nickar instämmande.
- Att han skulle behöva ta sitt liv känns jättekonstigt, säger Elina Holmström.
Båda är de helt överens om att skulle de se någon som mobbar så kommer de att berätta om det för någon vuxen. Så att samma sak inte ska behöva hända någon annan människa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om