Inlandsföreningen hade då många lovande åkare som lät tala om sig. Tjejer och killar som förstås inspirerades av Tärnabykillen Ingemar Stenmarks genombrott och efterhand fantastiska framfart i pisterna runt om världen. Med sin hemstickade luva och sin blyga privata framtoning så charmade Tärnabykillen Ingemar Stenmark det svenska folket under stora delar av 1970-talet genom sina framgångsrika bedrifter i pisterna. Suveräne Stenmark var på allas läppar och hans insats i den alpine världscupen blev en riksangelägenhet. Det är absolut ingen överdrift att påstå att när Ingemar gjorde sina åk runt om i världen så stannade bokstavligen Sverige. Till och med ute i skolorna gjordes avbrott i undervisningen för att barnen skulle få se den nye nationalidolen åka. I december 1974, vid 18 års ålder, tog Ingemar sin första världscupseger när han vann specialslalom i Madonna de Campiglio i Italien. Det skulle det närmaste decenniet följas av ytterligare 85 världscupsegrar i disciplinerna slalom och storslalom. Ingemar framgångar gjorde för övrigt att han blev den förste som tilldelades det numera prestigefyllda Jerringpriset.
Stenmarks framgång inspirerade mängder av unga killar och tjejer att under 70-talet satsa helhjärtat på utförsåkning, inte minst i Arvidsjaur. Många på det lokala planet gladdes över att Annika Sundqvist från Arvidsjaurs alpina noterades för både en seger och en andraplats i 1974 års Kalle Anka-finaler. Framgångarna fortsatte och två år senare 1976 rankades Arvidsjaur som landets framgångsrikaste alpina ungdomsklubb. Den lilla inlandsklubben hade det året hela sju ungdomsåkare kvalificerade för Kalle Anka-finalerna i Duved.
Seger i storslalom och specialslalom för 14-årge Jörgen Sundqvist. Seger i störtlopp för då 10-åriga Marlene Andersson. Andraplacering i störtlopp för Jörgens tvillingsyster Annika samt tredjeplacering för Mats Andersson. Dessutom fjärdeplacering för Tomas Stenlund och även bra insatser även av Erik Öhman och Roger Ohlin. Detta var det fantastiska facit för de sju Arvidsjaursungdomarna i Kalle Anka-finalerna 1976.
Mest omtalade inlandsåkare senare i karriären blev Jörgen Sundqvist och Marlene Erixon (då Andersson) som under nära två decennier kom att tillhöra toppen i svensk utförsåkning. Jörgen fick göra landslagsdebut under mitten av decenniet och från och med 1979 och nästan tio år framåt tillhörde han världscuplandslaget.
Sundqvist vann som senior fyra SM-guld och tolv SM-silver i favoritdisciplinen storslalom och gjorde vidare över hundra starter i världscupen. På Jörgens meritlista kan också nämnas att han både 1984 och 1985 tilldelades prestigefyllda PT-medaljen.
– Min allra främsta merit var utan tvekan den pallplats jag tog 1984 i Kirsberg då jag slutade trea efter kanonerna Stenmark och Girardelli, berättade Jörgen vid den intervju om hans alpina karriär som undertecknad gjorde med honom för några år sedan.
Den fyra år yngre klubbkompisen Marlene blev redan som tioåring rikskänd genom sin överlägsna störtloppsseger vid Kalle Anka-finalen 1976. Tre år senare vann hon också JSM-guld i storslalom och grejade vidare i karriären ett flertal ytterligare meriterande placeringar både inom landet och i europacupen. Allt innan en svårläkt fotskada stoppade den talangfulla Arvidsjaurstjejens fortsatta karriär.
– Jag var uttagen till den rikssatsning som gjordes mot OS 1988. Tyvärr kunde jag dock aldrig fullfölja den på grund av fotskadan som trots operation aldrig blev riktigt bra, berättar Marlene.
Den nu 56-årige Jörgen, som avslutade sin karriär som proffsåkare i USA, är sedan många år hemmahörande i Nyköping medan 52-åriga Marlene (numera med efternamnet Erixon) sedan länge är Skellefteåbo. Båda minns i dag ungdomsåren och de många träningstimmarna i Prästbergets slalombacke med stor glädje.
Tilläggas kan till slut att under slutet av 1950-talet och början av 60-talet så tillhörde Arvidsjaur också då de främsta klubbarna i landet vad gäller ungdomsslalom. Men till Nils-Erik Webering, Jonny Ståhl, Lennart Ringström, Rolf Holmström, med fleras, bedrifter får jag förhoppningsvis möjlighet att återkomma till vid ett annat tillfälle.