Kostombud inom äldreomsorgen ordnade "öppet hus"

Anställda med uppdrag att vara kostombud inom äldreomsorgen i Arvidsjaur ordnade under torsdagen en välbesökt informationsdag om matens betydelse för de äldres hälsa.

Arvidsjaur2007-09-22 00:00


Många problem kan uppstå kring mat och ätande då man blir äldre.

Försämrad aptit, tugg- och sväljförmåga och förändrad smakupplevelse är några där det finns tips för åtgärder.

En förändrad social situation kan för många få som följd att maten och måltiden inte ges den betydelse som den bör för hälsan.

All mediainformation om vad som är nyttigt och onyttigt skapar förvirring och frågor om vad man ska tro på. Detta är några orsaker som enligt expertis på sikt kan skapa problem med felnäring och hälsorisker.

Välkomstdrink

Under informationsdagen, som lockade ett hundratal besökare serverades inledningsvis välkomstdrink, smörgås och nyttig kaka, bakad på smör.

Budskapet med detta var att tänka på att vätska behövs förutom den som finns i maten och att helprodukter har fördelar i kosten jämfört med "light" produkter.

Besökarna fick även råd och recept på hur man kan mixa enkla näringstäta mellanmål, åtgärdar problem med magen och beräkna sitt BMI.

Informationsdagen genomfördes av kost- och måltidsombud från respektive enhet, äldreboenden och hemtjänsten.

Sjuksköterskorna Jessica Selstedt och Pernilla Bergström, som har specialist- kompetens inom kostområdet, medverkade med en sammanfattande information.

Lyckad dag

- Det blev en mycket lyckad dag då intresset från besökarna var mycket stort, summerar Gertrud Lundberg, kontaktperson för kompetensstegen i Arvidsjaur.

Genom kompetensstegen, en nationell satsning där äldreomsorgen fått medel för kompetensutvecklingsinsatser, har alla anställda inom äldreomsorgen breddat sina kunskaper inom kost och måltidsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om