Klass 8 C-D klar för regionfinal i Teknikåttan

Klassen fick en liten solcell, en liten elmotor och en uppgift. Innan den 23 april ska de ha löst uppgiften, då ska deras soldrivna modellbil vara klar för uppvisning. - Den ska kunna köra fem meter på fyra minuter, säger Ronja Ask.

Övervakat arbete. Frida Åhman, Ronja Ask och Olivia Åman håller koll på att Nils Lundmark bygger prototypen som det är sagt att det ska göras.

Övervakat arbete. Frida Åhman, Ronja Ask och Olivia Åman håller koll på att Nils Lundmark bygger prototypen som det är sagt att det ska göras.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-03-25 06:00
Ronja och hennes kamrater i klass 8 C-D på Fridhemsskolan i Arvidsjaur står inför en utmaning - regionfinalen i Teknikåttan.
Nu håller de på att fundera ut hur hemläxan till regionfinalen ska lösas, en första prototyp av klassens solcelldrivna farkost formas av legobitar. På golvet i tekniksalen, under en strålkastare, sätts den i rörelse. Klassen är ett steg närmare lösningen ...
Bra resultat
Till regionfinalen kvalade klassen in genom att vara en av de klasser i länet - näst bäst till och med - som gjorde riktigt bra resultat i kunskapsprovet. Femton frågor om No-ämnen och teknik.
- Frågorna handlade om till exempel energi från solen och om solskyddsfaktor, berättar Ronja.
Fler frågor väntar när klassen den 23 april åker till Luleå och regionfinalen.
- Vi i klassen har röstat fram de tre som ska svara på frågorna där, det blir Olivia Åman, Christian Postolowski och Elias Ruth som ska göra det, säger Ronja Ask.
Då ska också solcellsfarkosten visas upp, provköras och bedömas. Och sedan står det klart om det är klass 8C-D från Fridhemsskolan i Arvidsjaur som går vidare till riksfinalen, som i år avgörs den 19 maj på högskolan Väst i Trollhättan.
- Det är jättekul att vi fått vara med i tävlingen. Hoppas det går bra i Luleå också och att vi vinner, säger Ronja.
Fridhemskolan har faktiskt ett rätt okej facit i Teknikåttan. Tre regionfinalplatser de senaste fem åren. Ett år gick en Fridhemsklass till och med vidare till riksfinalen.
FAKTA Teknikåttan
Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat år från år. Från och med år 2000 kan landets alla åttondeklassare delta i uttagningstävlingen.
Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland både flickor och pojkar, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.
Teknikåttan på internet: www.teknikattan.nu
Uttagningsfråga: Ett solur består av en pinne som kastar en solskugga på en urtavla. Fråga 9: Vilket av nedanstående påståenden om solur är falskt? A) Skuggan i ett solur rör sig ett varv på 12 timmar. B) Soluren måste justeras om när vi växlar mellan sommartid och vintertid. C) Skuggan i ett solur vrider sig åt motsatt håll i Australien jämfört med i Sverige. D) Mitt på dagen nära ekvatorn har soluren ibland ingen skugga även om det är soligt.
(Rätt svar: A)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om