Inez – en trotjänare vid Arvidsjaurs folktandvård

Dagens ”Minnen från förr” tar upp historik om tandvården i Arvidsjaur och dess utveckling. I första hand en återblick på några tandläkare och sköterskor som sedan starten 1946 arbetat vid ortens folktandvård. En av trotjänarna är fortfarande aktiva tandsköterskan Inez Lindmark som i år varit verksam vid Arvidsjaurs folktandvård i hela 45 år.

Inez Lindmark har under många år jobbat uppsökande för bättre tandvård. Här vid ett besök på en förskola för drygt tio år sedan.

Inez Lindmark har under många år jobbat uppsökande för bättre tandvård. Här vid ett besök på en förskola för drygt tio år sedan.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2019-04-01 13:42

Redan innan folktandvårdens etablering på orten för nu 72 år sedan fanns förvisso tandläkare att tillgå för behövande Arvidsjaursbor med omnejd. Bland annat drev en man vid namn Erik Ahlqvist privat tandläkarklinik från 1930-talet och ett par decennier framåt. Senare hade tandteknikern Elof Henriksson (också en välkänd biltävlingsförare) egen praktik på Tallgatan åren 1945-1961. I modernare tid har privata tandläkare på orten som komplement till folktandvården varit Gunnar Lille, Carl Köpsén och Ulf Olofsson. Lokalerna till Olofssons klinik på Nygatan övertogs för i år 20 år tillbaka av Eriksson som fortfarande driver praktiken och i dag dessutom är ortens ende private tandläkare. Både Ulf Olofsson och Tore Eriksson arbetade för övrigt innan de blev egna privattandläkare under en tid som klinikchefer vid Arvidsjaur folktandvård.

Första folktandvårdskliniken i Norrbotten invigdes i maj 1940 i lilla Korpilombolo. I Arvidsjaur etablerades folktandvården sex år senare 1946. Den förste tandläkaren som tjänstgjorde vid kliniken i Arvidsjaur, som då var belägen på Lappstadsgatan i närheten av Lappstaden, var en man vid namn Bo Krasse (1922-2009). Krasse, som efter åren i inlandet senare blev professor vid Göteborgs universitet, har i tidningsintervjuer berättat att han under sina två år som ensam tandläkare i Arvidsjaur drog ut cirka 3 000 tänder. Att dra ut tänder och sätta in tandprotes var en långt ifrån ovanlig praxis för dåtidens tandläkare. Speciellt då på den manliga delen av patienterna.

Arvidsjaurs folktandvård utökades i början av 1950-talet till två tandläkare. Det var under denna tidsepok svårt att få svenska tandläkare att tjänstgöra på små orter i Norrbotten. Därför rekryterades en hel del från andra länder. En av dem var den tyske tandläkaren Gerhard Büttner (1911-1976) som kom till Arvidsjaur 1953.

Gerhard Büttner fick ett rykte om sig att vara en mer hård och tandutdragande tandläkare. Vi är i dag många forna patienter till denne man (undertecknad är en av dem) som minns hans behandling av oss under barnaåren.

Senare generationens tandläkare på orten har varit mera ödmjuka och varsamma i sin yrkesroll. Exempelvis Ingrid Rönnbo (1937-2014), som i huvudsak under flera decennier arbetade som barntandläkare, och sägs fått merparten av sina unga patienter att inte känna nämnvärd tandläkarrädsla.

1969 flyttade Arvidsjaurs folktandvård till lokaler på adress Stationsgatan 16 i hörnet Stationsgatan-Nygatan. Sedan 1985 huserar folktandvården högst upp på ortens Hälsocentral med i dagsläget sammanlagt fem tandläkare, sju tandsköterskor och tre tandhygienister i tjänst, samtliga är kvinnor. Kan jämföras med hur det såg ut för 20 år sedan, våren 1999, då endast en tandläkare fanns att tillgå vid Arvidsjaurs folktandvård.

Också när det gäller tandsköterskor finns ett antal profiler som många troligen minns. Exempelvis Margit Häggkvist (1926-2014) som var Arvidsjaursklinikens första tandsköterska, senare tandhygienist. Hon tjänstgjorde på folktandvården i Arvidsjaur från starten 1946 ända fram till pensioneringen. En annan är Lisa Larsson (1929-2009), välkänd fluortant, som anses förbättrat tandhälsan bland bygdens barn genom den fluorsköljning hon påbörjade ute i skolorna under 1960-talet.

Dagens ”grand old lady” vid folktandvården i Arvidsjaur är tandsköterskan Inez Lindmark. Hon har arbetat vid ortens folktandvård ända sedan hennes utbildning var klar 1974. Det vill säga i år hela 45 år. Och något år till bör det också bli hoppas hon.

– Jag har trivts fantastiskt bra och aldrig ångrat att jag blivit kvar här under alla år, säger Inez som berättar att mycket av arbetssättet både för tandläkare och tandsköterskor förändrats sedan hon började. Bland annat försöker man numera att i mesta möjliga mån göra patienten färdig vid det första besöket vilket inte var så vanligt tidigare.

–  I dag jobbar vi ofta i team vilket innebär att vi alla blivit mera allsidiga och att tandsköterskor i dag får utföra en del av de sysslor som tidigare endast tandläkaren gjorde, berättar Inez Lindmark.

Den rutinerade tandsköterskan klargör vidare att hon under många år getts möjlighet att bedriva uppsökande verksamhet om förebyggande tandhälsa i bland annat skolor och förskolor.

– Bra kost, minska småätandet och att vara sparsam med intag av läsk och socker är jätteviktiga ingredienser för god tandhälsa, påtalar Inez och klargör avslutningsvis att Arvidsjaurs folktandvård sedan 2018 ingår i verksamhetsområde Syd tillsammans med Piteå, Öjebyn och Arjeplog.

Tandvårdens utveckling

År 1860 fanns i hela Sverige 21 tandläkare. Det var då legitimerade läkare som fått behörighet att utöva tandläkaryrket.

Den första tandkliniken inriktad mot skolbarn kom 1913.

Under 1800-talet fick tandborsten ökad spridning men var under många år ett lyxigt verktyg endast för de välbeställda.

Inte förrän på 1940-talet då de billiga tandborstarna av plats gjorde sitt intåg, kunde den vanlige medborgaren få tillgång till en egen tandborste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om