Under andra halvan av 1700-talet byggdes de kåtor och härbren som i dag utgör Lappstaden.
Hit kom samer från byarna kring Arvidsjaur för att delta i marknader och kyrkhelger. Men initiativet till Lappstaden kom från svenska staten, i ett försök att kristna samerna och få dem att överge sin naturtro shamanismen. Jonas Stenberg från Västra Kikkejaure sameby har jobbat som guide i Lappstaden.
- Svenska staten ville ju att samerna skulle komma närmare den svenska livsstilen. Och tyvärr lyckades ju försvenskningen väl. Nu måste vi kämpa för att behålla traditioner som kultur och språk.
I det traditionsbevarande arbetet är Storstämningshelgen viktig enligt Jonas Stenberg. Familjerna som i flera generationer ägt kåtorna och härbrena i Lappstaden samlas och umgås.
- Det är en väldigt viktig tradition. Den är identitetsstärkande för oss, säger han.
Större förståelse
Under helgen kommer det att arrangeras lassokastning, konserter, torrköttsaktioner och högmässa. Bland mycket annat.
Och Jonas Stenberg är glad att helgen också kommit att bli en festlighet för svenskar. Han hoppas att det kan bidra till större förståelse för den samiska kulturen och en ökad kunskap om den samiska historien.
- Även om vi lever sida vid sida i dag finns det brist på kunskap om oss samer och vad till exempel renskötsel handlar om. Men vi i den unga generationen har större självförtroende och är mer stolta över vår kultur än den generation som växte upp under mitten av 1900-talet. Nu är det upp till oss att förändra och jobba för att det samiska kulturarvet ska leva vidare.