Hjalmar Karlsson föddes i oktober 1911 i den lilla byn Baktåive i Arvidsjaurs kommun. Där växte han upp och där började han efter avslutad folkskola likt många andra unga män under denna tidsepok att ägna sig åt skogsarbete i olika former.
Jobbet som skogsjobbare kom dock att bli en ganska kortvarigt epok för honom då hälsan ganska tidigt i livet svek honom. Hjalmar drabbades nämligen redan vid 23 års ålder av svår ledgångsreumatism vilket efterhand försämrade hans rörelseförmåga och så småningom omöjliggjorde det tunga arbetet med att fälla träd.
Då Karlsson redan tidigt i livet hade visat både färdighet och intresse för måleri och konstskapande så valde han att byta verksamhetsbana och därmed lämna sågen och yxan mot den betydligt lättsammare hanteringen av penseln och paletten.
I centralorten Arvidsjaur, där han till slut hamnade, började han så småningom försörja sig som självlärd konstnär. Mest målade han tavlor med naturmotiv men emellanåt handlade hans konstskapande också om slöjd- och snides-verksamhet.
Hjalmar Karlsson blev snabbt känd som den livsglade konstnären som genom sin berättarkonst, sin sprallighet och sitt trevliga sätt kunde skaffa sig många vänner. Inte sällan cyklade han runt i bygden för att sälja konstverk han skapat. Emellanåt gästade han också många angränsande byar utanför tätorten körande i sin gamla tvåfärgade PV-duett som han lastat full med tavlor han producerat.
År 1949 hade den då 37-årige Hjalmar en välbesökt och även i pressen uppmärksammad konstutställning i Lappstaden i Arvidsjaur.
Basen och den huvudsakliga arbetslokalen för Karlssons digra produktion lär ha varit en husvagn av modell mindre som i mitten av förra seklet fanns uppställd bakom dåvarande Carlssons café (mitt emot nuvarande OK men på andra sidan Storgatan).
Dagens minnesprofil avled vid 64 års ålder 1966. Men trots att många år gått sedan Karlssons ”storhetstid ” på 1940- och 50-talet så är hans skapelser absolut inte glömda.
Hans konst säljs ännu i dag och i samband med sommarens gatufest A-smällen i Arvidsjaur hade Vuxenskolan tillsammans med ortens konstförening friskat upp minnet av denne målarprofil genom att anordna en utställning i Medborgarhusets foajé där ett flertal inlånade alster målade av Karlsson fanns till både till beskådan och i en del fall även till försäljning.
En av dem som lämnat in en tavla till utställningen var Arvidsjaursbon Berit Renberg. Dock inte till försäljning.
– Fick den en gång av min mamma Rut. Hon köpte tavlan när ”nasaren” Karlsson en gång på 40-talet besökte vår hemby Näverliden. Mor gillade tavlan väldigt mycket om det har jag också genom åren lärt mig att göra, säger Berit Renberg.
En som lärde känna och som också minns konstprofilen Karlsson är konstnärskollegan, revypappan och kulturprofilen Bernt Lundberg, numera Laukerbo.
– Minns honom mycket väl från mina ungdomsår. Hjalmar var en omtyckt man som genom sin öppenhet och sin fina berättarkonst hade lätt att få kontakt med de människor han träffade, säger Lundberg som vidare också minns Karlsson som en duktig och produktiv konstnär som även hade god förmåga att marknadsföra och kunna sälja sina ofta ganska prisbilliga tavlor.
– Han målade under en tioårsperiod säkert långt över tusen tavlor och jag vet att hans konst fortfarande hänger på väggen i många hem här i inlandet, säger Lundberg avslutningsvis.
Tilläggas kan till slut även att ett antal av inlandskonstnären Karlssons skapelser kommer att finnas representerad vid en konstutställning på Havremagasinet i Boden nu under hösten.