Hattmuseum invigt i Glommersträsk

Hattar på längden och på tvären i alla de möjliga utföranden och storlekar. Under söndagen i Glommersträsk invigdes Sveriges tredje hattmuseum. Ett kulturarv som efter 60 år på en vind äntligen ser dagens ljus igen.

Pia och Mats Klockljung beslöt sig för att ställa ut hattarna i sitt eget vardagsrum. "Det här är bara ett axplock, det finns cirka 400 stycken totalt" berättar Pia.

Pia och Mats Klockljung beslöt sig för att ställa ut hattarna i sitt eget vardagsrum. "Det här är bara ett axplock, det finns cirka 400 stycken totalt" berättar Pia.

Foto:

ARVIDSJAUR2010-07-26 06:00
När Jenny Stenqvist någon gång på 30-talet öppnade sin modebutik i Glommersträsk hade hon nog aldrig kunnat drömma om att hennes hattar skulle hamna på museum. Men det föll sig så att de hattar som inte såldes hamnade på vinden. Och blev kvar där.
När så Pia och Mats Klockljung från Stockholm nästan 70 år senare blev spekulanter av ett hus i Glommersträsk fick de veta att det fanns kvar några hattar på vinden. Kasta eller behålla.
- Vi tyckte att det var tråkigt att de skulle kastas, så vi behöll alla. Det var uppemot 400 stycken,
berättar Pia Klockljung.
"Aldrig använda"
I början hade de hattprovning som säkert bjöd på många goda skratt, men de insåg ganska snart att hattarna borde ställas ut och visas för allmänheten. Då var det färdigprovat.
- Hattarna är aldrig använda, men de är ju gamla och slits snabbt om många vill prova dem. Man ser nästan hur det kliar i fingrarna på besökarna, skrattar Pia.
Hattarna ställdes ut förra året på Piteå Stadsmuseum och en del av skyltningen från den utställningen sitter nu i Klockljungs vardagsrum. Väl värt ett besök, men se till att ringa före.
- Vi har öppet när vi är hemma, säger Pia Klockljung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om