Hård kamp mot högern och kommunister

I juli 1911 kunde man i Norrbottens Posten läsa en liten obetydlig notis att riksdagsman Hjalmar Branting, socialdemokraternas partiordförande, under en valturné besökte såväl Piteå som Arvidsjaur. I Arvidsjaur framträdde han på Högströmsvallen inför 700 åhörare. Ett besök som gav en rejäl puff framåt för den socialdemokratiska organisation som där bildats i början av februari samma år.

Kata Dalström, känd, älskad och fruktad socialdemokratisk agitator besökte Arvidsjaur 1912.

Kata Dalström, känd, älskad och fruktad socialdemokratisk agitator besökte Arvidsjaur 1912.

Foto: Scanpix

ARVIDSJAUR2011-11-24 06:00

Engelbert Johnsson var född i Bjurholm, Västerbotten. Efter kronojägarexamen kom han till Arvidsjaur. Han var medlem i Arvidsjaurs arbetarekommun 1912-1947, då han flyttade från Arvidsjaur. Under sin tid i Arvidsjaur var han ordförande i folkskolestyrelsen och i municipalstämman samt hade en rad andra uppdrag. Johnsson avled 1965, 81 år gammal, i Bjurholm.

När arbetarekommunen bildades blev handelsföreståndare Algot Degerstedt, ordförande. Han var även med att bilda det första biblioteket i Arvidsjaur. Degerstedt var född i Skellefteå och kom som bodbiträde till Arvidsjaur. Senare blev han företagare i Luleå. Han fanns en tid med i stadsfullmäktige i Luleå och i landstinget. Degerstedt flyttade till Stockholm för att bli amanuens vid priskontrollnämnden. En anställning han hade fram till fyllda 75 år. Degerstedt avled 1962 i Stockholm.

I styrelsen satt även handlanden J A Wising (1875-1963). "Trots att han var vad man skulle kalla en kapitalist var han hela sitt liv en övertygad socialist" skrevs det i eftermälet när han avled.

Wising hade nummer 2 i den socialdemokratiska medlemsmatrikeln. Han var nära vän med Kata Dalström och borgmästare Carl Lindhagen i Stockholm. Wising satt för övrigt med en del kommunala uppdrag även efter att ha fyllt 80 år.

Övriga i den första styrelsen var F V Skarin, som avled 1948, affärsman, Abel Arvius, skräddarmästare, död 1948 och David Johansson.

Väcktes till liv
Vid partisprängningen 1917 inträffade en allvarlig kris i arbetarekommunen. Majoriteten gick över till kommunisterna. Organisationen bröts sönder och föll helt i kommunisternas händer. Vid det tillfället hade arbetarekommunen ett par hundra medlemmar och sektioner i Moskosel, Bergnäsudden och Baktsjaur.

Fram till 1926 låg den socialdemokratiska verksamheten i stort nere i Arvidsjaur. För 85 år sedan tog bankkamrer Johan Lindgren initiativet till att reorganisera rörelsen.

"Han var med under den tid då det räknades som en belastning tillhöra socialdemokratin, men dagtingade aldrig med sin uppfattning" noterades i minnesorden om Lindgren när han 1952, 84 år gammal, gick ur tiden. Lindgren var under många år, fram till 1943, kommunalnämndens ordförande, satt i landstinget 20-talet år och var kamrer hos Handelsbanken i Arvidsjaur 1917-1931.

I den reorganiserade arbetarekommunen fick Lindgren i styrelsen med sig J A Wising, K. Engelbert Johnsson, Oskar Hedberg, Frans Bergstedt och Uno H. Skarin. Johan Lindgren utsågs till ordförande. Därmed påbörjades återuppbyggnaden. Med en många gånger hård kamp mot kommunisterna.

Under 1930-talet inledde socialdemokraterna en kraftig offensiv, där J V Berglund från Piteå, platsredaktör för Piteå-Tidningen bidrog till att bredda plattformen för politisk aktivitet. Berglund (1904-1960) invaldes för övrigt 1958 i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om