Han var ende läkaren på Arvidsjaurs sjukstuga

I dagens minnesreportage ska vi bekanta oss med doktor Hilding Lundkvist som var läkare i Arvidsjaur i 14 år. Han var en karismatisk läkare som äldre ortsbor fortfarande minns.

Omtyckt. Sjukvårdshistorikern Lennart Öhman lärde känna Lundkvist och minns honom som en omtyckt doktor som patienterna kände stort förtroende för.

Omtyckt. Sjukvårdshistorikern Lennart Öhman lärde känna Lundkvist och minns honom som en omtyckt doktor som patienterna kände stort förtroende för.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2017-03-07 08:23

Mellan åren 1943 och 1953 var Lundkvist den ende läkaren på Arvidsjaurs dåvarande sjukstuga. Vilket i praktiken innebar att han tjänstgjorde nästan jämt. Han gick rond, hade öppen akutmottagning, opererade och hade dessutom jour nästan varje natt.

Hilding Lundkvist var under sina drygt 14 år i Arvidsjaur en uppskattad och respekterad chefsläkare vid sjukstugan.

Lundkvist var född 1905 och uppväxt i den lilla byn Nattavaara där hans far var kronjägare. Efter folkskola och senare studentexamen i Umeå väntade läkarstudier i Stockholm. Efter mångårig utbildning och med kirurgkompetens på sitt CV hade han ett antal läkarförordnanden runt om i landet mellan åren 1932 och 1936 innan han 1937 blev anställd vid Luleå lasarett. Först som underläkare men senare blev han också överläkare. Under finska vinterkriget var Hilding Lundkvist åren 1941-42 överläkare på det finländska fältsjukhuset i Uleåborg. Efter detta uppdrag väntade sedan ett år som provinsialläkare i olika distrikt runt om i landet innan han återvände till sitt forna hemlän och blev doktor vid Arvidsjaurs sjukstuga, en tjänst som han tillträdde sommaren 1943 och som Lundkvist sedan kom att inneha ända fram till 1957.

Sjukstugan var vid hans tillträde en två-vånings träbyggnad med 24 vårdplatser och hade fram till dess varit förenad med provinsialläkartjänsten men blev nu ett fristående sjukhus. Hilding Lundkvist kom sedan på olika sätt att vara eldsjäl och bidra till att sjukstugan i Arvidsjaur åren 1948-51 utökades med en flygelbyggnad. Som i praktiken innebar att epidemiavdelningen omändrades till först en bb-avdelning och senare en långvårdsavdelning. På långvården fanns då 21 platser. Efter ombyggnaden tillkom vidare en både kvinnlig- och manlig avdelning med vardera 15 akutplatser, en ny BB-avdelning med nio platser, samt en barnavdelning och några isoleringsrum.

Som redan nämnt var Lundkvist ensam läkare på sjukstugan under sina första tio år i Arvidsjaur. Vilket innebar att han förutom att han gick daglig rond, också hade öppen mottagning, opererade och även skötte jouren nattetid. 1953 fick han dock hjälp av underläkare, Zoltan Szepezzy, ungrare, som gjorde att man dela på jourtjänsten, något som förstås underlättade arbetssituationen för chefsdoktorn.

Under Lundkvists tid i Arvidsjaur så ansågs ortens sjukstuga vara utrustad enligt allra modernast snitt. Medicinska besökare från bland annat Frankrike, Egypten och Libanon kom i studiesyfte och imponerades av det lilla lappländska samhällets goda sjukvård och framåtanda.

Trots den höga arbetsbelastningen som läkare engagerade sig dagens minnesprofil även inom kommunpolitiken. Åren 1946-57 var han ledamot i municipalfullmäktige, de sista tre åren som ordförande. Han var också en tid ordförande i dåvarande Arvidsjaurs municipalnämnd.

Hilding Lundkvist var också en mycket konstintresserad man som var med om att bilda Arvidsjaurs Konstgille. Han ansåg att konst hade en positiv stimulerade inverkan på människor och han köpte in tavlor för insamlade medel som han till gagn för anställda och patienter sedan placerade i bland annat sjukrum, väntrum, och dagrum på sjukstugan.

Efter nästan 15 år lämnade så Lundkvist inlandet år 1957 för en liknande läkartjänst i Askersund, Närke. Han ersattes då i Arvidsjaur av Bo Nelzén och senare Gunnar Rydberg.

I sitt nya verksamhetsfält i Askersund fortsatte Lundkvist som läkare till långt efter att pensionsåldern passerats. De sista verksamma yrkesåren hade han privatpraktik i staden samt var även företagsdoktor. Dessutom under ett flertal säsonger även skeppsläkare på fartygen "Stella Polaris", "Gripsholm" samt "Kungsholmen".

Han var också i sin nya hemort ledamot i stadsfullmäktige i åtta år från 1962.

Hilding Lundkvist gick ur tiden på nyårsafton 1983 vid 78 års ålder i sviterna av den muskelförlamning som drabbade honom.

En som lärde känna Lundkvist under hans år i Arvidsjaur är välkände sjukvårdshistorikern och föreläsaren Lennart Öhman. Han är också författare till den uppmärksammade boken "Hur Sjukvården kom till Norr".

– Jag tror många med mig minns honom som en trevlig person och en omtyckt läkare som ortsborna kände stort förtroende för, säger Öhman som också upplevde doktor Lundkvist som lite av föregångare i sin yrkesroll.

– Han lät till exempel mammor som födde på sjukstugans bb att nästan direkt efter födseln sammanföras med sitt barn, något som inte var vanligt vid denna tidsepok då nyfödda som regel placerades i en egen sal, säger Öhman som även minns Lundkvist som en person med stort konstintresse som ofta påpekade konstens betydelse för människors välmående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om