När Sten Åhman gick i pension vid årsskiftet 1994–1995 hade han under sina drygt 47 år som aktiv byggnadssnickare utfört mera än 12 000 dagsverk, fördelade då på olika byggen i både närområdet och på en hel del andra orter runt om i länet.
Den på slutet vitskäggige snickaren med egen villa på Villavägen (var annars) var en omtyckt och hjälpsam hantverkare som under sin långa yrkeskarriär i byggsvängen hann vara med om att uppföra massor av småhus – men också många offentliga lite större byggnader. Bland annat då Sandbackaskolan, Ica-hallen, Nyborgskyrkan i hemorten samt Ishallen i Glommers och Tingsbacka i Arjeplog för att bara nämna en bråkdel av alla byggnader Åhman var med om att bygga.
Sten Åhman föddes 1929 i Åkroken. Han växte upp och bodde som ung i Abraure innan han på 50-talet blev Arvidsjaurbo.
Efter traditionell skolgång började han som 17-åring att utbilda sig till byggnadssnickare. Ett yrkesval Sten sedan kom att bli trogen ända fram till pensioneringen nästan ett halvt sekel senare. Han kom därmed att vara med om hela den tekniska revolution som förändrade byggnadsarbetares vardag från att, enligt honom själv, ett genuint hantverk till dagens mycket av ett montörsjobb.
Murarna högst ”rankade”
När Sten Åhman i december 1994 lade hammaren och sågen på den så kallade hyllan passade undertecknad på att göra en intervju med honom där han fick tillfälle att sammanfatta sitt långa yrkesliv som snickare.
– Under 1940- och 50-talen fanns nästan inga hjälpmedel i form av hissar och kranar varför det ofta kunde vara ett helsike att vara byggjobbare. Speciellt betongarbetarna hade det otroligt slitsamt, mindes Åhman.
Med viss munterhet i rösten berättade Sten om den klassindelning mellan olika yrkesgrupper som tidigare var mera regel än undantag ute på byggena.
– Murarna fanns länge högst upp på rankingen och de kunde emellanåt också konsten att utnyttja denna sin höga”ställning” – främst då gentemot sina så kallade ”slangare”, mindes han.
Att murare, målare och snickare skulle äta och fika i samma bod var också enligt snickarprofilen Åhman mycket ovanligt när det begav sig på 40- och 50-talen.
– Numera har dock som tur var detta trams försvunnit och istället så delar snickare/murare/betongarbetare oftast på sysslorna inom arbetslaget, klargjorde Sten vid min pratstund med honom i mitten av 90-talet.
Fackligt och politiskt aktiv
Denne erkänt skicklige hantverkare – som oftast var lagbas på de byggen där han huserade – var under en stor del av sitt arbetsliv anställd vid Lundbergshus och senare Lubor AB i Arvidsjaur.
Under många år var Åhman också både fackligt och politiskt aktiv. Bland annat var han i många år ordförande för Byggnads avdelning 32 i Arvidsjaur och han satt även ett flertal år som ledamot för Socialdemokraterna i kyrkorådet.
Sten Åhman, som på sin fritid också kom att vara en stor naturmänniska och passionerad sportfiskare, avled år 2002 vid 72 års ålder.
Alltid på gott humör
En som lärde känna och som i många år arbetade tillsammans med dagens profil är förre snickaren Benny Lindmark i Arvidsjaur.
– Vi arbetade ofta i samma arbetslag och jag har bara positiva minnen av honom, säger Lindmark som minns Åhman som en lättsam, trevlig och arbetsam person som alltid var på gott humör och som verkligen gillade sitt yrke.
– Jag var ju ganska ny som snickare på den tiden och jag lärde mig helt klart en del viktiga yrkesknep av honom, erkänner Benny Lindmark som också minns Åhman som en historieberättare av högsta rang.
– Hans historier var sällan helt ”rumsrena” men att han kunde verkligen få sina åhörare att dra på det så kallade smilbandet, försäkrar Sten Åhmans forne arbetskamrat med ett stort leende.