Han ledde stafettdamer till guld

I flera decennier under förra seklet var Hugo Lenman ett omtalat och välkänt namn i Arvidsjaur med omnejd. Både som företagsledare och lokalpolitiker men också för sin mångåriga aktiva gärning som ledare inom skytte- och skidsporten.

ARVIDSJAUR2013-10-09 06:01

Förutom lokalt ledarskap var Lenman vid flera tillfällen lagledare för svenska skidlandslaget. Han var 1956 också med om att bilda Norrbottens Skidförbund och var under många år även ledamot i Norrbottens Skytteförbunds styrelse.

Som yngst i en stor syskonskara var Hugo Lenman född och uppvuxen i byn Renvallen strax norr om Arvidsjaur. Vid närliggande Svärdälven byggde hans pappa och farbröderna upp såväl kvarn, sågverk, kraftverk och drev dessutom jordbruk. Där fick också Hugo börja arbeta efter avslutad skolgång på 1920-talet.

På 1930-talet tog han tillsammans med hustrun Viola över föräldrarnas jordbruk i Renvallen och kom även att vara driftsansvarig för Svärdälvens kraftverk fram till 1942 då det såldes vidare till Arvidsjaurs elförening.

Yrkespersonen Hugo Lenman drev sedan åren 1943–1966 familjeföretaget ”Renvallen Såg och Hyvleri”, där i flera år ett tiotal inlandsbor hade sin utkomst.

Åren 1967-1970 var han sedan platschef i den uppbyggnad av driften vid företaget A-trä AB i Arjeplog.

Fram till pensioneringen avslutade han under några år sitt yrkesverksamma liv som faktor vid EA Lindkvist sågverk i i Arvidsjaur.

Politiskt aktiv

Hugo Lenman hade också ett starkt politiskt intresse. Han tillhörde folkpartiet och innehade under flera år på 1950-talet en rad kommunala uppdrag.

Denne man var i sin ungdom aktiv inom såväl fotboll, skytte som skidåkning. I den intervju undertecknad gjorde med Hugo under senare delen av 1980-talet berättade han, inte utan stolthet i rösten, att han både 1946 och 1947 vann den prestigefyllda ”Vinterpokalen” (en skidfältskjutning mellan Arvidsjaur och Arjeplogs skytteföreningar).

På fel figur

”Jag var mycket nära att vinna även för tredje året i rad men fick 1948 nöja mig med en andraplats på grund av att jag i en omgång råkade skjuta på fel figur. Jag missade tyvärr därmed att för alltid ta hem vandringspokalen”, sade Lenman som då också, förutom en del om sina många trevliga upplevelser som idrottsledare även berättade att han mellan åren 1946 och 1953 var den siste ordföranden i dåvarande Arvidsjaur IF:s (AIF) innan man beslöt att uppgå som en sektion i IFK-familjen.

Ledde skiddamerna till stafettguld

Det är också Hugo Lenmans mångåriga ledarskap inom i första hand längdskidåkning och skytte som torde gjort honom mest ihågkommen för den stora allmänheten. Hans största lokala höjdpunkt som ledare var, enligt honom själv, när han som lagledare ledde Arvidsjaurs skiddamer till stafettguld i SM 1953 i Filipstad.

Förutom Hugos mångåriga lokala ledargärning var han också ledamot i Svenska skidförbundets längdlöpningskommité mellan åren 1949-1953. 1956 var han också med om att bilda Norrbottens Skidförbund, vars guldmedalj nr 5 han senare kom att tilldelas för sin ledargärning.

Vid ett flertal tillfällen var denne profil även lagledare för skidlandslaget vid färder utomlands, bland annat vid tävlingar i Holmenkollen och Lahti.

Han kom under dessa år att bli mycket god vän med dåtida skidkungen Mora-Nisse som också vid flera tillfällen besökte Lenmans hem i Renvallen.

Förutom skidsporten hade Hugo också ett mycket stort skytteintresse och bidrog kraftigt till att banskytte på 50-talet blev en stor sport i inlandet. Under många år i mitten av förra seklet var han sekreterare i Arvidsjaurs skytteförening samt även ledamot i Norrbottens skytteförbunds styrelse. 1964 tilldelades han kungamedaljen i silver för mångårigt ledarskap inom skytterörelsen.

Lätt att ha göra med

Denne mångsysslare, som för övrigt också var general för den första idrottsmässan som anordnades i Arvidsjaur på 40-talet, avled i mars 1995 vid 83 års ålder.

En av Arvidsjaurs genom tiderna bästa kvinnliga skidåkare Hildur Hellman har vid olika tillfällen vittnat om Lenmans betydelse för ortens skidsport och dess utveckling när det begav sig. En som också ganska väl lärde känna dagens profil är nu 85-årige förre åkaren Karl-Axel Danielsson, Storberg (numera Arvidsjaursbo), som i drygt åtta år hade Lenman som arbetsgivare.

– Jag minns honom som en rejäl och noggrann man som visserligen ställde krav på oss anställda men som ändå alltid var trevlig och lättsam och att ha göra med, säger Danielsson.

Minnesbild

Hans minnesbild av Lenman är också att han var en man med många järn i elden som ofta lämnade hemmet i Renvallen för något uppdrag inom sportens värld.

– Hugo var en omtyckt person som kände många och som trots att han tidvis hade ganska stora problem med sin astma ändå gillade att hålla ett högt tempo och vara involverad inom många områden, sammanfattar Karl-Axel Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om