De tre träälgarna som står placerade utanför Medborgarhuset i centrala Arvidsjaur är gjorda av träskulptören Gunnar Pavval och är sannolikt Arvidsjaurs mest avfotograferade turistattraktion. Åtminstone under de senaste två decennierna. De numera kommunägda furuälgarna har rönt stor uppmärksamhet hos turister som besökt bygden och torde numera sitta avfotograferade i massor av fotoalbum, både då här hemma i Sverige men också i minst lika hög grad utomlands.
Allmän beskådan
Vem var då denne händige träskulptör som lämnade jordelivet för nu snart sex år sedan och som förutom i hemkommunen även har liknande egentillverkade skapelser uppställda till allmän beskådan också på andra orter i Sverige samt på ett flertal platser i övriga Europa. Bland annat då i Norge och Tyskland.
Gunnar Pavval (eller Persson som han tidigare hette) föddes och växte upp i byn Vaksemjaur i Arvidsjaurs kommun. Under ungdomsåren var skidåkning ett stort intresse och han tävlade flitigt i längdskidåkning.
Gunnars samiska ursprung lade grunden till hans tidiga intresse för naturen. Något som bestod och som han kom att bära med sig genom hela livet.
Drev Lappugglan
Redan i unga år började han arbeta i skogen och med flottningen. Han provade sedan på ett antal olika yrken genom livet. Längst arbetade han dock som byggnadsarbetare och snickare.
Gunnar Pavval drev i många år också vandrarhemmet ”Lappugglan” i Arvidsjaur. Han blev med åren en välkänd profil för många turister som åkte Inlandsbanan och då ofta stannade till för att övernatta i hans pensionat.
Mest känd är han dock för sina välgjorda träskulpturer. En hobby som Pavval kunde börja odla allt mera till följd av den byggkris som tilltog allt mera på 80-talet och som gjorde att de flesta byggjobbare tvingades gå arbetslös under vinterhalvåret.
– Detta faktum har gjort att jag allt mera har kunnat ägna mig åt mina konstnärliga anlag som jag ju till och från odlat ända sedan barnsben, berättade Pavval när undertecknad år 1995 gjorde en intervju med honom och där han klargjorde att han fram till dess hunnit med att skulptera ett 50-tal olika träfigurer, mest då djur och gubbar.
Fick kulturpriset 2005
Han erkände då också att han hade en dröm om att få tillverka en jätteälg till kung Carl Gustav när denne året därpå skulle fylla 50 år - en vision som dock aldrig blev realitet.
Den andra och sista gången jag intervjuade Pavval var år 2001 i samband med att han på eget bevåg fanns på plats utanför Medborgarhuset för att tvätta och fräscha upp de genom nedfall och luftföroreningar allt mera svartbefläckade furuälgarna som då var i kommunens ägo.
– Älgarna bör absolut underhållas och tvättas oftare, menade Pavval som vid tillfället också berättade att han så vitt han visste var ensam i landet om att tillverka liknade träälgar i naturlig storlek.
2005 tilldelades Gunnar Pavval Arvidsjaur kulturpris med motivering att hans träskulpturer, citat; ”Är ett blickfång som förskönar den offentliga miljön för såväl Arvidsjaursbor som besökare”
Ständigt i farten
När det gäller denne mans arbetsliv kan vidare tilläggas att Gunnar under ett tiotal år även arbetade deltid som helgvaktmästare åt församlingen.
På äldre dar sågs han också ofta idka rullskidåkning i Arvidsjaurs omgivningar.
Gunnar Pavval avled i december 2009 vid 68 års ålder.
Arvidsjaurs nuvarande kyrkoherde Ingrid Holmström Pavval träffade Gunnar första gången i samband med att Värmlandsfödda Ingrid 1987 åkte Inlandsbanan och då övernattade vid hans vandrarhem. Ingrid och Gunnar blev så småningom ett par och gifte sig med varann 1991. Ingrid Holmström Pavval minns sin make som en både snäll, utåtriktad och arbetsam man som ständigt var i farten och hade nya projekt på gång.
– Han var jättesocial och gillade att knyta nya kontakter vilket gjorde att han ständigt fick vänner från hela världen, säger Ingrid som när det gäller minnesbilder från sin Gunnar även poängterar hans stora intresse och passion för de naturtrogna träskulpturer han tillverkade.