Blöt inledning på Storstämningshelgen

Trots att regnet stundtals vräkte ner, avgjordes de sammanlagt sju klasserna i lassokastningstävlingen i Lappstaden i Arvidsjaur på lördagen. Därefter stod bland annat helgmålsbön och visning av samiska kläder på schemat.

Treåringen Linnéa Jakobsson vann första barnklassen i lassokastningstävlingen. Här med mamma Anna-Maria Jakobsson.

Treåringen Linnéa Jakobsson vann första barnklassen i lassokastningstävlingen. Här med mamma Anna-Maria Jakobsson.

Foto: Jenny Karlsén

ARVIDSJAUR2008-09-01 06:00
Per Jakobsson hade inte tänkt delta i skyttet på lördagsmorgonen. Han blev dock uppringd, kastade sig i kläderna och åkte iväg.
- Jag hade aldrig skjutit med glasögon på mig tidigare. När jag tittade i kikarsiktet var allt suddigt. Det var bara att lägga iväg fem skott på känn. Efter det strök jag mig från lassokastningen, konstaterar Per skrattande.
Dotter segrade
För treåriga dottern Linnéa gick det däremot bättre. Hon tog nämligen hem segern i lassokastningens första klass, 0-3 år. Därefter vanns klassen 4-7 år av Moa Renström och klassen 8-12 år av Lars-Jonas Larsson, bägge från Malå. Amanda Lundgren från Östra Kikkejaur segrade i fjärde och sista barnklassen, 13-17 år.
Såväl veteran/turistklassen som damklassen dominerades av Malå, där Georg Stenberg respektive Ulrika Renström tog första pris. Efter att poängen från skyttet och kastningen räknats ihop, stod det klart att Ulf Brännström, Mausjaur sameby, vunnit klassen Renskötartävling herrar.
Vädret under dagen var inte på publikens sida. Det regnade och haglade om vartannat och åskådarna sökte skydd under taken i Lappstaden.
Det klarnade upp lagom till det var dags för kvinnor från Arjeplog, Arvidsjaur och Malå att visa koltar från olika områden i Sapmi.
Och när prästen Anders Stenman tog till orda under helgmålsbönen i Arvidsjaurs kyrka, kikade solen försiktigt in genom fönstren.
Anders pratade bland annat om att vatten symboliserar liv och att Arvidsjaur omges av just vatten. Helgmålsbönen inleddes med den samiska nationalsången och därefter sjöngs psalmerna växelvis på svenska och samiska - och ibland på bägge samtidigt.
Samisk andlighet
Anders Stenman, präst i Jokkmokk till vardags, berättar att Storstämningshelgen är en uråldrig tradition.
- Förr hade man mycket vigslar och dop när man samlades efter sommarens arbete. Helgen fungerade också som en start inför hösten, säger Anders.
Han menar att det är viktigt att öppna upp för användandet av det samiska språket och naturbilder i Svenska kyrkan.
- Det finns många paralleller mellan kristen tro och samisk andlighet. Det är inga problem att se likheter, säger Anders.
Han berättar också att man under planeringen av Storstämningshelgen har träffar med Arvidsjaurs sameförening och att en samisk kör bildas särskilt för den här helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om