Tidigare häften har handlat om kvinnliga profiler, bondskan och att bo i Sameland.
Berättelserna beskriver både det dagliga slitet för brödfödan och de positiva inslag som var välkomna avbrott i deras vardag.
- Framför allt kyrkhelgerna och marknaderna tycks ha varit viktiga nöjen och informationskällor för dessa människor som växte upp i en tid då tv, bilar, flyg, internet eller ens radio ännu fanns att tillgå, säger Leif Granström som kulturens uppdrag sammanställt det nu utgivningsklara häftet.
- Det har funnits hur mycket material som helst att bearbeta och jag har förstås varit tvungen att sålla en hel del i materialet, säger Leif Granström och berättar att det äldsta bandet han lyssnat av var inspelat i mitten av 30-talet.
- Anledningen till att vi låtit göra häftet är förstås att vi vill bevara och synliggöra vårt kulturarv. Men vi vill också via en databas kunna koppla en del av berättelserna till vårt eget digra fotoarkiv, klargör Arvidsjaurs kulturchef Kristina Grubbström som tror att det finns ett stort allmänt intresse att läsa om våra förfäders uppväxt och livsvillkor.
Det nu utgivningsklara häftet kommer att kunna köpas på diverse ställen i Arvidsjaur bland annat på biblioteket, i hembygdsgården samt i kommunhuset.