Antoni släpper sin åttonde bok

Antoni Lindgrens 29 år gamla studentskildring är utgiven som bok.Författaren från Baktsjaur hittade det bortglömda manuset när han sökte minnen efter sin bortgångna mor.

Antoni Lindgren ger ut en bok 29 år efter att den skrevs. "Jag har haft en föraning, om man skriver om vardagslivet som man har det nu, blir det intressant om 30 år", säger han.

Antoni Lindgren ger ut en bok 29 år efter att den skrevs. "Jag har haft en föraning, om man skriver om vardagslivet som man har det nu, blir det intressant om 30 år", säger han.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2011-02-08 06:00

Det är tidigt 80-tal i studenternas Uppsala. Låten I´m so bored with the USA med The Clash strömmar ur kassettbandspelaren i en olovligt hyrd andrahandslägenhet.

Antoni Lindgrens nyutgivna roman "Studenten" skildrar hans upplevelser som ung student på institutionen för samhällslära tillsammans med mörk påhittad spänning.

Brott och Straff
Inspirationen kommer från ryske författaren Fjodor Dostojevski och hans roman Brott och Straff. Fiktiva berättelser om förtryck speglas i boken och militärdiktaturen i Chile är ett av många dåtida samtalsämnen som vävts in likt en feberdröm.

- Ett långt kapitel handlar om hur vi är förföljda av galna nazister med k-pistar.

Författarens åttonde utgivna bok var den första han skrev. "Studenten" blev färdig våren 1982 och låg sedan bortglömd till 2010. Då ville ingen ge ut den, nu säljer han böcker via sitt eget bokförlag.

- Min mor gick bort i april i fjol. När jag satt och tittade i gamla fotoalbum och letade i mina papper hittade jag en mapp med romanen.

Boken är tillägnad henne.

- Mamma var viktig när jag bodde i Uppsala. Jag var hem på alla lov och Arvidsjaur har alltid varit viktigt. Det var mitt hem, hela tiden.

Vad driver dig i ditt författarskap?
- Att skildra vardagslivet. I vardagslivet finns större hjältar än på filmduken. Livet är dramatiskt.

FAKTA Antoni Lindgren
Antoni Lindgren, 55 år, bor i Baktsjaur utanför Arvidsjaur. Han arbetar som lektor i sociologi vid Luleå tekniska universitet, LTU och skriver böcker på fritiden. "Studenten" är hans åttonde bok utgiven genom hans bokförlag. Tidigare har han bland annat skrivit vetenskapliga böcker och novellsamlingar om Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om