Anna Vikman (född Berglund) är född i den lilla inlandsbyn Rönnliden i Arvidsjaurs kommun. Där växte hon upp som näst äldst av hela tio syskon. Efter den obligatoriska folkskolan kom hon efter tonårstiden att utbilda sig inom mejeribranschen.
Anna tog sin mejeriexamen 1931 och kom senare att ansvara för mejeriet i Mörttjärn i fem år fram till dess att hon 1936 gifte sig och flyttade från hembyn till Grundträsk och där blev jordbrukarhustru.
Hon beskrivs av alla som minns henne som en mångsidig kvinna som kunde och hann med att göra det mesta förutom sina dagliga hushållssysslor. Som exempelvis att väva, sticka, baka samt vara ledare för ett flertal bagarstugekurser. Under nästan hela sin levnad arbetade hon även som sömmerska.
Anna Vikman fick även tidigt ett politiskt intresse och skapade 1959 uppmärksamhet och tidningsrubriker när hon som första kvinna blev medlem i det lokala Centerpartiet i Arvidsjaur. Tre år senare fortsatte uppmärksamheten när hon 1962 som första kvinna någonsin valdes in i Arvidsjaurs dåvarande kommunfullmäktige som en av fyra centerrepresentanter.
God sammanhållning
År 1998, det år som denna kvinnliga Centerpionjär fyllde 90 år, firade centerrörelsen i Arvidsjaur sitt 60-årsjubileum.
Hon berättade öppenhjärtligt om sitt liv och om sina år som ledamot i det kommunfullmäktige hon sade sig minnas med saknad.
– Jag minns än i dag det särskilda tonfall som dåvarande ordföranden Uno H Skarin hade när han bland alla karlar läste upp mitt namn som ny ledamot, log Anna.
Hon berättade att hon en tid efter sitt eget inträde fick sällskap av en annan kvinna i fullmäktige, nämligen moderaten Saga Bergsten.
– Möjligen hade lokalpolitiker på min tid färre frågor att ta beslut om, men vi hade i alla fall en mycket god sammanhållning över partigränserna,fastlog hon.
På min fråga om hur alla männen såg på dessa två kvinnor som fullmäktigekollegor blev svaret:
– Jag inget minne av att vi blev mobbade. Tvärtom blev både jag och Saga alltid väl respekterad när vi yttrade oss i någon fråga , mindes fru Vikman som vidare berättade att hon var med om att debattera många av dåtidens heta kommunfrågor, som exempelvis de många turerna som föranledde Hotell Laponias tillkomst, samt förstås frågor som rörde den dåtida skolan och äldrevården i Arvidsjaur.
– Jag var en av dem som verkligen försökte motverka att det gamla hederliga ålderdomshemmet försvann som vårdalternativ, klargjorde den vid intervjutillfället nästan 90-åriga Anna.
Aktiv även som pensionär
Anna Vikman hade turen att kunna vara en kreativ person upp i hög ålder. Även då under de sista 25 åren av sitt liv då hon bodde på ett äldreboende i centralorten Arvidsjaur. Där fyllde hon tiden med vävning, tennbroderier, rotflätning, keramikarbeten samt porslinsmålning. Hon lärde sig på äldre dar att tillverka lappknivar och höll dessutom även kurser i både gammaldags tunnbrödsbakning och matlagning.
Anna Vikman avled 2006 i ålder, närmare 98 år gammal.
En som kände denna kreativa dam redan från unga år är nu 78-årige Lennart Johansson i Arvidsjaur. En man med ett förflutet som kontorschef för Försäkringskassans kontor i såväl Arvidsjaur som Arjeplog.
–Både jag och Anna bodde båda under många år i byn Grundträsk så jag lärde förstås efterhand att känna henne ganska bra, säger Johansson som minns Anna Vikman som en både sympatisk, rejäl och påfallande arbetssam person.
–Hon hade många intressen och att hon förutom jobbet på gården också hann med engagemanget inom politiken samt dessutom vara aktiv inom så många andra områden visar att hon var en person med mycket stor energi i sin kropp, menar Johansson.