Agda Lundbergs brinnande intresse för återskapande av nybyggartorpet Granberget, beläget utanför Bäcklund mellan Rönnberg och Fjällbonäs inom Arvidsjaurs kommun, blevi mycket uppmärksammat under främst senare delen av 1900-talet.
Med ekonomiskt stöd av länsstyrelsens kulturenhet lät Agda Lundberg under förra seklets sista årtionde restaurera sitt barndomshem och tillika nybyggartorp som hennes farfar började bygga för nu snart 150 år sedan. Ett nybyggartorp som av länsmuseet har klassats som det mest autentiskt välbevarade kronotorpet i hela Norrbotten - och som under många år också kom att vara en välbesökt utflyktsplats. Inte minst då under julmånaden december då Granberget kom att marknadsföras och bli bli känt som ”Tomtens Hem”.
Vandrade från PIteå
Lite mera fakta runt nybyggartorpet på Granberget ger vid handen att allt startade en sommardag 1870 då Piteåfödde Nils Fredrik Lindström och hans hustru Maria kom fotvandrande och slog sig ner vid gläntan. Med sig hade dom då alla sina ägodelar i en flätad korg (som ännu finns bevarad) inklusive parets två äldsta barn som då redan var födda. . Familjen växte sedan snabbt och Maria kom efterhand att föda hela 13 barn.
Ett faktum som innebar att Lindström blev tvungen bygga till en större manskapsbyggnad som blev inflyttningsklar något år innan sekelskiftet.
Agda Lundberg, som hette Lindström som flicka, var barnbarn till torpets grundare. Hon arbetade i vuxen ålder under många år som sjukvårdsbiträde vid sjukstugan i Arvidsjaur.
Arbetsam barndom
När undertecknad en sommardag 1996 tillsammans Agda Lundberg besökte det nybyggartorp där hon själv växte upp berättade hon med stor inlevelse om sin barndom på 1920 -och -30-talet, isolerade nio kilometer från närmaste landsväg och dessutom utan elström och telefon.
– Visst var det ganska tufft men mina förfäder hade säkert en ännu hårdare vardag, menade Agda som förutom att hon berättade om gårdens historia
Agda berättade vidare att hennes farfar dog 1917. Och att hon själv blev moderlös i ganska tidig ålder men att hennes farmor levde och bodde kvar vid torpet under många år också sedan Agdas pappa Johan övertagit gården.
– På den tiden fanns det ingen väg hit ut så skulle man någonstans var det bara att fotvandra eller vintertid åka skidor, berättade Agda trots transportsvårigheter kom att bli en duktig skidtjej som till och med tävlingsåkte när tillfälle så gavs.
När det gällde skolgången så berättade Agda att både hon och hennes syskon fick göra den i centralorten Arvidsjaur och var då inackorderade där under större delen av skolåret.
1943 vid 21 års ålder lämnade Agda hemmet för att tjäna piga på olika ställen. Inte förrän många år senare bröts den nuvarande vägen fram till Granberget.
Återskapade miljöln
Som vuxen hade Agda i många år sin utkomst som sjukvårdsbiträde vid sjukstugan i Arvidsjaur. Hon gifte sig senare med Mats Lundberg och blev Akkavarebo. Hon arbetade även en period vid Lundbergs Träindustri som maken Mats var delägare i.
Ett stort intresse på äldre dar var att restaurera och återskapa den tidstypiska miljön vid det torp där hon föddes och växte upp. Insatser som bidrog till att hon, tillsammans då med hembygdsföreningens eldsjäl Nils-Erik Marklund, tilldelades hemkommunens kulturpris år 1998.
Agda Lundberg avled i maj 2004 vid 82 års ålder.
När det gäller Granberget bör förstås klarläggas att den sista som permanent var åretruntbosatt vid Granbergstorpet var Agdas bror Nils Lindström, allmänt känd som ”Grenbergs-Nisse”.
Sedan 2010 ägs släktgården av nutida inlandsprofilen Ronny Lindström, vars far var kusin med Agda Lundberg.
Ronny har dock valt att inte gå i släktingen Agdas ”fotspår” och driva någon turistsatsning i Granberget beläget 480 meter över havet.
– Jag minns Agda främst för hennes stora engagemang för sitt hemställe. Sedan jag tog över har jag fortsatt att restaurera byggnaderna och trots att jag inte driver någon turistverksamhet så saknas sannerligen inte besökare, säger Lindström som berättar att i år så har uppemot ett par tusen personer hälsat på hos honom.
– I sommar har jag både separerat mjölk och gjort smör så man definitivt påstå att Granberget kommit i drift igen, säger Ronny med ett leende.
Tilläggas ska till slut att alldeles nyligen så tilldelades Ronny Lindström årets kulturpris i Arvidsjaur för sin berättarkonst på bondska och för hans bevarande av gammal kunskap och gamla traditioner i 1800-talstorpet Granberget.