88-årige Laukersonen Olle ställer ut sin konst

Den välkände Arvidsjaurskonstnären Olle Martinsson påbörjade på söndagen en separatutställning av sin konst på hemorten. Under två veckor framåt kan ett 30-tal av hans färgrika och av många uppskattade konstskapelser beskådas.

Olle Martinsson ställer ut sin konst i hemorten Arvidsjaur. Här visar han upp ett nyligen färdigmålat alster som ingår i utställningen.

Olle Martinsson ställer ut sin konst i hemorten Arvidsjaur. Här visar han upp ett nyligen färdigmålat alster som ingår i utställningen.

Foto: Nils Widman

Arvidsjaur2020-11-15 18:21

Det var tänkt att Martinssons utställning på hemorten, i regi av Arvidsjaurs konstförening, som brukligt skulle inledas med vernissage, men det ställdes in på grund av den pågående coronapandemin. Utställningen kommer dock att pågå som planerat under två veckor från och med den 15 november. Varje dag mellan klockan 12.00 och 15.00 kommer den pigge 88-åringen att finnas på plats i utställningslokalen på Storgatan för att berätta om sin konst och svara på eventuella frågor från besökarna.

Olle Martinsson är uppväxt i byn Lauker och son till legendariske skollärare G. Martin Eriksson, mer känd som Lauker-Eriksson. Han är tveklöst en av Arvidsjaursbygdens mest kända konstnärer och hans i huvudsak figurativa (föreställande) konst finns idag på väggar i såväl hem som offentliga byggnader både i Sverige och i andra europeiska länder.

Martinsson började måla tidigt i sin ungdom inspirerad av i första hand sin teckningslärare Folke Lindgren på samrealskolan på 40-talet.

– Faktum är att det var Folke och hans konst som inspirerade mig mest till att efter skolgången på allvar fortsätta med måleriet, säger Olle Martinsson.

Efter konstskolan tillbringade han nästan ett halvt sekel i huvudstaden, och även några år utomlands, innan han på 1990-talet valde att återvända till sin uppväxtkommun igen.

– Att jag flyttade tillbaka har jag aldrig ångrat och faktum är att jag under alla 49 åren i Stockholm alltid hade ett stort engagemang för min barndomskommun, klargör den också mycket jazzälskande konstnären.

Inte utan stolthet berättar han vidare att han var mannen som 1992, medan han ännu var bosatt i Stockholm, drog i gång den mycket uppmärksammande och populära ”Konstkolonin” i sitt barndomslän. Detta i ett koncept som han lånat från forna Jugoslavien.

– Det var en fantastisk tid där vi kunde måla tillsammans och utbyta nyttiga erfarenheter.  Vi höll på i nio år och 126 konstnärer från hela 18 olika länder blev inbjudna och hann delta, berättar han.

Den påbörjade utställningen i före detta Blomsterhandelns lokaler på Storgatan i centrala Arvidsjaur kan möjligen kan vara hans sista separata.

– Jag målar visserligen lite grann än idag men jag fyller ju snart 89 så visst kan det vara så, säger Olle Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!