Ungdomar lärde sig överlevnad i skogen

Norrbotten består till stora delar av enorma skogar, där man lätt kan gå vilse om man inte är en van skogsmulle. Ungdomarna på Svenska kyrkans dagkollo fick lära sig hur man överlever i en krissituation.

Erik Söderqvist undersöker sovplatsen byggd för en person. Utanför kan man ha en eld som värmer under natten.

Erik Söderqvist undersöker sovplatsen byggd för en person. Utanför kan man ha en eld som värmer under natten.

Foto: KLARA BÖRJESON

ARVIDSJAUR 2011-06-17 06:00

Margareta Dela från Svenska kyrkan samlade ihop gruppen av ungdomar vid värmeverket i Arvidsjaur. De väntade på Fänrik Linus Värdling, som skulle ge en snabbkurs i överlevnad.

- Det här är första gången vi har dagkollo i Arvidsjaur. Men jag vill jobba med det här varje sommar, det är jätteroligt, sade Margareta Dela.

Kommer man bort från en grupp, eller går vilse i skogen, är det första man ska göra att stanna. Helst på en plats som är högt och öppet belägen. Därefter ska man knyta fast något i ett träd, så att man syns. Gärna ett färgstarkt plagg.

- Det är lätt att man drabbas av panik och blir rädd. Då kan det vara bra att börja bygga en sovplats, eller starta en eld, sade Linus Värdling. Dår får hjärnan något annat att tänka på.

Med en kniv och en sten visade han hur man kan göra upp eld. Men bäst är förstås om man har lite tändstickor med sig. Det kan också vara bra om man har med sig lite snöre, och kanske en kompass. Det tar inte stor plats i väskan, och är en bra hjälp om man skulle tappa bort sig.

Linus Värdling berättade att en människa klarar att hålla andan i tre minuter, vara utan vatten i tre dagar och utan mat i trettio dagar. Skulle man gå bort sig i skogen finns det en hel del att äta.

- Man kan äta de ljusgröna granskotten, de innehåller mycket C-vitamin. Men ät aldrig något ni inte vet vad det är, det finns giftiga växter i skogen, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om