Helmer Hultqvist var till börden en äkta "Söderkis", född på Hornsgatan i centrala Stockholm. Ett faktum som sannerligen inte gick att ta miste på när denne långt upp i åldern vitala man tog till orda på sin huvudstadsdialekt - vilket han ofta gjorde.
En stor längtan i unga år om att få se sig om i världen bidrog till att Hultqvist redan som 18-åring mönstade på en Gävleångare och blev sjöman. I drygt 15 år befann han sig sedan ute på de sju haven runt om i världen och innan han återvände till hemlandet i mitten på 30-talet hann han bland annat också luffa i USA, färdas med hjulångare längst Amazonfloden samt vara med om att bedriva valfångst i Argentina.
I perfekt skick
Till Norrbotten och Arvidsjaurs kommun kom han i slutet av 1930-talet i samband med slutspurten av rallarepoken och Inlandsbanebygget.
Han bodde först en tid i byn Abborrträsk där han för sin utkomst sysslade med bland annat skogsarbete och att hugga kastved. Så småningom flyttade han till centralorten där han först en tid kom att syssla med diverse arbeten innan han på 40-talet anlitades som vaktmästare och allt i allo med uppgift att sköta om idrottsplatsen Furuheden. Och som han gjorde det. Många Arvidsjaursbor kan än i dag vittna om på vilket stort allvar och hur mönstergillt han utförde denna syssla till gagn för dåtidens idrottsutövare.
När profilen Helmer 1961 fyllde 75 år blev han föremål för stora hyllningar av IFK-fotbollen och han fick då bland annat motta en present i form av en klubbjacka som han sedan ofta sågs bära både i sitt arbete och vid de många långpromenader han ofta gjorde så länge orken tillät honom detta.
Träffade Puskas
En stor dag i Hultqvists liv var när han fick posera på bild med ungerske världstjärnan Ferenc Puskas. Det hände 1960 då Puskas, som då var proffs i Real Madrid, gästade Arvidsjaur för att hälsa på sin kusin Dezsö Abrahám som vid den tidpunkten var gymnastiklärare i Arvidsjaur.
Till mångas sorg tilläts dock Puskas inte av sin klubb spela med i någon riktig match under sitt inlandsbesök för i sommar 51 år sedan.
Den stora publik som kommit till Furuheden för den utannonserade "Årets match med Puskas" fick då nöja sig med att se världsstjärnan, i kostym och lågskor,skjuta några straffsparkar på dåvarande IFK-målvakten Martin Lööv.
Bestämda åsikter
Förutom sina gärningar inom idrotten gjorde Helmer Hultqvist sig genom åren också känd bland Arvidsjaursborna som en man med gott intellekt och med bestämda åsikter om det mesta.
Han var intresserad av politik sägs ha varit en mycket vänstersinnad
man som alltid stod för sina radikala åsikter.
Vaktmästarjobbet på fotbollsplanen höll han på med till en bit efter fyllda 80 då hälsan allt efterhand började svikta. Helmer bodde de sista åren av sitt liv på dåvarande ålderdomshemmet. Han avled vid 88 års ålder 1969.
Uppskattad eldsjäl
Den före detta frisören Folke Isakssson, nu 87 år, var under denna tidsperiod en ofta anlitad fotbollsdomare som vid många tillfällen träffade Helmer Hultqvist på idrottsplatsen Furuheden och då ofta pratade fotboll med honom.
- Ett bestående minne av honom är att han var en idrottsintresserad och arbetsam person som pratade utpräglad stockholmska och som jämt hade basker på huvudet, säger Isaksson som också kan vittna om den perfektionism som kännetecknade söderkisen Hultqvist.
- Han höll verkligen ordning och reda vid Furuheden. Kritningen av planen utförde han väldigt noggrant inför varje match och jag minns också hur gärna han ville höra av motståndarlagen hur perfekt allt var, säger Folke Isaksson.
Isakssons minnesbild av Helmer Hultqvist innefattar även att han var en mycket duktig simmare som i många år hade som sommarnöje att ta sig en simtur i den centralt belägna Nyborgstjärnen.
- Jag minns också att han vid sina simturer alltid undvek att simma rakt över sjön utan höll sig på sidorna. Detta eftersom det i mitten av sjön kommer upp en kallkälla som gör att vattnet där är mycket svalare än närmare land, berättar Isaksson som när han sammanfattar sin minnesbild av Helmer Hultqvist fastslår:
- Hultquist var en uppskattad eldsjäl och profil av den sort som det nog är väldigt ont om idag..