Största framgången i skidspåret kom 1950 i Örnsköldsvik då Ivan kammade hem ett SM-brons på tremilen. Samma år hade han också bästa sträcktiden i det årets SM-stafett. Sin aktiva skidkarriär avslutade han våren 1957.
Trots att det snart har gått två årtionden sedan Ivan Westerlund gick ur tiden är det med stor säkerhet många inlandsbor som fortfarande har en tydlig minnesbild av Westerlund.
En man som var född och uppvuxen i byn Loholm, i Arjeplogs kommun. Efter skolgången började Ivan att arbeta med skogsarbete i sina hemtrakter. En sysselsättning som han sedan hade under hela den tidsepok på 1940- och 50-talet då han blev omtalad och känd som en mycket duktig skidåkare.
I sin ungdom ägnade han sig även åt löpning och fotboll innan han i samband med militärtjänstgöringen på tidigt 40-tal på allvar fick upp intresset för att tävla i skidåkning.
Hjälpte skadad medtävlare
Bland hans största meriter i den över 15 år långa skidkarriären är bland annat att han vid två tillfällen lyckades besegra de dåtida nordiska skidkungarna Mora-Nisse Karlsson och Veikko Hakulinen. Liksom förstås den bronsmedalj han åkte till sig på tremilen vid SM 1950 i Örnsköldsvik. 1950 noterades han även för den bästa sträcktiden av alla åkare i det årets SM-stafett. Från Ivan Westerlunds meritlista kan vidare nämnas två individuella distriktsmästerskap, en andraplats i Inlandsspelen 1949, samt ett flertal andra meriterande insatser, både då i hemorten, övriga hemlänet och i andra skidspår runt om i landet.
Från 1942 och framöver i karriären gjorde Ivan Westerlund sammantaget ett 10-tal SM-starter med blandade insatser.
Vid en intervju 1991, inför det skid-DM som det året hölls i Arvidsjaur, berättade då 70-årige Ivan Westerlund med inlevelse om sin skidkarriär och hur han på äldre dar såg på den moderna skidåkningen.
Humoristiskt berättade han bland annat varför han aldrig fick triumfera vid distriktsmästerskapen på hemmaplan i vare sig 1944 eller 1949 års tävlingar - trots att han båda dessa gånger, som han själv uttryckte det, "stod på topp och var i kanonform".
Anledningen till att han då missade en given seger på femmilen 1944 var dock på ett mycket hedrande sätt.
"Jag hade en klar ledning och hade jag inte i det läget stannat och hjälpt en medtävlande som ramlat och brutit benet så hade jag helt klart vunnit loppet", berättade Ivan som inte utan stolthet visade upp det diplom han en tid efter händelsen fick motta av skidförbundet för som det hette i motiveringen "Idrottsmannamässig gärning och föredömligt initiativ".
Anammade aldrig den fria åkstilen
Ivans andra DM-miss på hemmaplan 1949 berodde enligt honom själv hans emellanåt hetsiga temperament som kom att spela honom ett spratt.
"Jag hade ett lågt startnummer på femmilen och då vallan tog slut och jag fick jättebakhalt valde jag i ilska att kliva av banan bara en kort bit innan målgång. Vad jag dock inte visste var att jag då mycket klart ledde loppet och med säkerhet skulle ha vunnit om jag fortsatt", berättade Ivan som då med nästan 40 års distans till missen kunde kosta på sig att skratta gott åt händelsen.
En bestämd åsikt som Westerlund med skärpa klargjorde 1991 var att han inte hade mycket till övers för den fria åkstil som då på allvar slagit igenom inom skidvärlden.
"Kanske är jag gammelmodig men skidåkning för mig är den klassiska åkstilen och ingenting annat", fastslog han med bestämdhet.
Huvuddelen av sin karriär representerade Ivan Arvidsjaurs IF och senare IFK Arvidsjaur. Under en kort period på 40-talet hade han också Bodens BK och Överkalix IF som klubbadress.
Under signaturen IWE arbetade Ivan mellan åren 1960-1985 som allmänreporter på Norrans lokalkontor i Arvidsjaur.
Han var under några år också styrelseledamot inom IFK-fotbollen.
Ivan Westerlund avled vid 72 års ålder 1993.
Brodern Georg vann SM-guld
Dagens huvudprofil var inte var den enda i familjen Westerlund som lät tala om sig för sina insatser i skidspåret. Även hans tre år äldre bror Georg Westerlund blev en mycket duktig skidåkare som resultatmässigt fick ännu större framgångar än sin lillebror, som han för övrigt 1945 blev klubbkompis med i Arvidsjaur.
1949 var det för övrigt extra festligt då båda bröderna Westerlund placerade sig för dåtidens nationalidol Mora-Nisse i resultatlistan i det så kallade "Inlandsloppet".
Georg Westerlund vann sin kanske mest meriterande seger, tremilen på SM 1954 i Lycksele. Georg hade då bytt klubbadress och tävlade för Anunsjö IF.
Georg Westerlund avled året före sin bror Ivan i ålder av 76 år.
En som mycket väl minns Ivan Westerlund är Hildur Hellman (då Westerlund), som på damsidan i många år tillhörde inlandets skidelit.
- Självklart minns jag Ivan, vi är ju faktiskt också lite släkt och kommer båda ursprungligen från samma område i Arjeplogstrakten, säger Hilldur och i början av sin skidkarriär oftast under ickesäsong körde barmarksträning tillsammans med Ivan och andra samtida inlandsåkare.
Hellman minns dåtida klubbkompisen som en teknisk och temperamentsfull skidåkare som oftast tillhörde toppnamnen i prislistorna.
- Men Ivan var också en alltid glad, trevlig och kamratlig person och som jag bara har gott att säga om, summerar Hilldur Hellman.