Lisas performance gav kulturstipendium

I över 20 år har Arvidsjaurs kommun delat ut kulturstipendium till utsocknes konstnärer av alla de slag. I år föll valet på Luleåbon Sofia Breimo och hennes något säregna konstform: performance.

Tyst trevade sig Breimo fram mellan åskådarna i biblioteket och bjöd var och en på kanelbullar.

Tyst trevade sig Breimo fram mellan åskådarna i biblioteket och bjöd var och en på kanelbullar.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR 2012-03-08 06:00

Det ligger i gränslandet mellan dans, teater och bildkonst, men egentligen är det en helt egen konstart. Grundpelaren för Sofia Breimos performancekonstnärskap vilar på upplevelse och stillhet.

- Jag jobbar ofta med att få in vila och meditation i mina verk. Jag vill ge mina åskådare en skön, meditativ stund i form av en konstinstallation.

Performance
Ibland söker hon upp en plats och jobbar utifrån förutsättningarna, ibland är verket planerat innan. Kanske var det just performance publiken i biblioteket fick uppleva under tisdagskvällen där hon kom trevandes med ögonbindel och en korg med kanelbullar. När hon hade bjudit åskådarna på var sin bulle tog hon av sig ögonbindeln och presenterade sig utan vidare förklaring.

Stipendiet söks av konstnärerna själva och handlar om 10 000 kronor och en månads rätt till disponering av ateljévåningen i Humlanhuset i centrala Arvidsjaur. Det är fritids- och kulturutskottet som väljer ut stipendiaten bland de sökande.

- Det har varit mellan tio och 25 sökanden per år, så utskottet har haft vad de gjort med att gå igenom ansökningarna, säger fritids- och kulturchefen Kristina Grubbström.

I år är man speciellt glada för att det blev just den här typen av konst som stipendiet gick till.

- Dels har vi inte gett stipendiet till någon performancekonstnär tidigare, sedan är det extra kul nu när vi börjat med dans i kulturskolan. Vi hoppas att Sofia Breimo ska kunna inspirera Arvidsjaurborna.

Samla inspiration
Och nog har kommunen något att se fram emot alltid. Åtminstone om man frågar konstnären själv.

- Jag kommer att vara i Arvidsjaur en månad nu och besöka arbetsplatser, prata med folk och samla inspiration. Sedan kommer ni att kunna ta del av Arvidsjaurs mest efterlängtade performancekonstverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om