I ett rum i källarplanet i vårdcentralen håller vävföreningen Kulturarvet till. Elva vävstolar och en mindre gobelängvävstol finns uppställda i rummet och används flitigt.
I går, onsdag, var det extra trångt där inne. Då höll Kulturarvet öppet hus för att ge ännu fler Arvidsjaursbor chansen att upptäcka vävföreningen och vävning.
Besökarna fick tillfälle att prata med hantverkarna och beundra deras arbeten.
Mycket matematik
Solbritt Karlsson är föreståndare för vävstugan och berättar att det är en hel del tankemöda innan till exempel en mönstrad pläd eller en trasmatta blir verklighet:
- Det är väldigt mycket matematik. Det kanske kan synas enkelt, men inte är det bara att väva... Men alla kan lära sig. Det handlar bara om att våga lite grann.
Hildi Vesterberg tillhör de redan vävbitna. Nu arbetar hon med en sjal, 160 centimeter lång ska den vara i färdigt skick så än återstår flera timmar vid vävstolen.
- Det går ändå ganska bra. Men jag trär på pärlor i väven, det är det som tar tid, säger hon.
Hildi Vesterberg berättar att hon även besöker Husmodersföreningens vävstuga på Borgargatan, måndagar och torsdagar. Här i Kulturarvets vävstuga pågår aktivitet tisdagar och onsdagar. Det är inte bara vävningen som lockar, vävstugorna fungerar även som viktiga mötesplatser:
- Här träffas vi och pratar och fikar. En social grej. Det är positivt, man kommer sig ut i stället för att alla var och en sitter och jobbar i sina hem.
Vävföreningen Kulturarvet startades 2007 och stöttas av ABF.
- Vi har cirka trettio medlemmar. Ungefär hälften är aktiva, säger Solbritt Karlsson.
Bland medlemmarna finns en man.