Klartecken för nya samarbetsprojekt i Tanzania

Arvidsjaur har fått klartecken från Sida för nya partnerskapsprojekt i Tanzania. Den här gången handlar det om hållbar avfallshantering och återvinning. Dessutom ska en förstudie göras till ett projekt som involverar Arvidsjaurs flygplats och Kilimanjaro International Airport.

"Otroligt positivt, vi är jätteglada", säger Stina Johansson sedan Sida på måndagen gav Arvidsjaur klartecken till nya samverksansprojekt med Tanzania. (Arkivbild)

"Otroligt positivt, vi är jätteglada", säger Stina Johansson sedan Sida på måndagen gav Arvidsjaur klartecken till nya samverksansprojekt med Tanzania. (Arkivbild)

Foto: GÖRAN WESTERLUN

ARVIDSJAUR 2013-02-08 06:00

- Det handlar om utbyte av tankar, erfarenheter, kompetenser och det ska vara "win-win" för båda parter, säger Stina Johansson, Arvidsjaur, om de samarbetsprojekt som Arvidsjaur är involverade i Tanzania.

Hon är projektledare i ett pågående projekt som Arvidsjaur och Mwanga district i Tanzania driver detta året ut.

- Det projektet handlar om lärcenter och utbildning av lärare, sjuksköterskor och läkare.

Dessutom pågår ett bioenergiprojekt som avslutas i vår, också det i Mwanga.

Klartecken
På måndagen gav Sida klartecken till Arvidsjaur för ytterligare projekt i Tanzania.

Tillsammans med Mwanga district ska Arvidsjaur i ett projekt arbeta med hållbar avfallshantering och återvinning.

- Där kommer tekniska kontoret och avfallsenheten medverka på nära håll, säger Stina Lundberg.

I projektet kommer en delegation från Tanzania att besöka Arvidsjaur. Personal från Arvidsjaur kommer också att resa till Mwanga.

Sida gav klartecken också till en förstudie där Arvidsjaurs kommun och Hai district i Tanzania ska arbeta tillsammans med utbildningar kopplade till flyget.

- Tanken är att vi ska jobba gentemot flygplatsen Kilimanjaro International och de två lokala mindre flygplatser som finns i Hai district. I och med att det inte finns utbildningar inom flyget på plats där finns förutsättningar för ett bra utbyte, säger Stina Lundberg.

Vid Arvidsjaurs flygplats finns utrustning och kunnande för utbildning av flygledare. Stina Lundberg pekar även på möjlighet till andra flygrelaterade utbildningar, till exempel inom säkerhet och banunderhåll.

Fått avslag
Utöver dessa två projekt har Sida också gett klartecken för ett ledningsprojekt där Arvidsjaur och Mwanga ingår och som är kopplat till partnerskapet och de pågående projekten.

En projektansökan har fått avslag. Det handlar om ett projekt som syftar till att erfarenheterna från det lyckade bioenergiprojektet i Mwanga ska spridas till så väl andra delar av Tanzania som andra länder i Afrika.

Men Arvidsjaur och Mwanga uppmanas samtidigt av partnerskapsrådet att göra en ny, förbättrad projektansökan till nästa ansökningstillfälle. Detta eftersom rådet anser att det är mycket viktigt att sprida kunskaperna och erfarenheterna från bioenergiprojektet.

FAKTA Kommunala partnerskapsprogrammet

Projekten är en del av svenskt bistånd och finansieras av Sida och hanteras av Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD.

På måndagens gavs klartecken för 46 projekt.

Följande städer/kommuner har beviljats ett eller flera projekt: Arvidsjaur, Borås, Borlänge, Eslöv, Falun, Forshaga, Gävle, Göteborg, Haparanda, Huddinge, Kalmar, Kinda, Kiruna, Nacka, Oskarshamn, Timrå, Vänersborg, Västerås och Älvsbyn.

Följande regioner/landsting har beviljats ett eller flera projekt: Dalarna, Västra Götaland och Västerbotten.

De flesta årliga bidragen för samarbetena ligger mellan
300 000 och 500 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om