93 år och fortfarande produktiv

Redan 1940 vid 22 års ålder började Folke Lindgren, då Akkarvarebo, att aktivt utveckla sin konstnärliga ådra. Då köpte han sina första penslar och färger för att kunna utöva sitt måleri .

Makarna Folke och May Lindgren har varit gifta i 67. Och trots att båda med råge passerat 90-årsgränsen är de fortfarande påtagligt pigga och alerta i både kropp och tanke. Ett faktum som de förstås är mycket tacksamma över.

Makarna Folke och May Lindgren har varit gifta i 67. Och trots att båda med råge passerat 90-årsgränsen är de fortfarande påtagligt pigga och alerta i både kropp och tanke. Ett faktum som de förstås är mycket tacksamma över.

Foto:

ARVIDSJAUR 2011-04-28 06:00

I dag, mer än 70 år senare, är han fortfarande en aktiv konstnär. I sitt ateljérum hemma i den egna villan i Arvidsjaur producerar han ständigt nya alster.

-  Får jag ha hälsan så hoppas jag för mitt eget nöjes skull kunna hålla på ytterligare något år, säger den för sin ålder alerte man som nu i sommar fyller 93 år.

Även om Folke Lindgren sedan länge är en välkänd konstskapare så är det förmodligen ändå som en inbiten fågelkännare och forskare av i första hand lavskrikan (guoxiken) som bidragit till att både Folke själv och Arvidsjaur som ort blivit känd bland naturvänner och fågelskådare i både Sverige och övriga Europa.

- Vid sidan av mitt jobb som lärare har jag i över ett halvt sekel forskat om lavskrikans liv, säger Lindgren vars enorma engagemang och kunnande om just denna fågelart också bidragit till att han medverkat i både filmer och flera forskningsprojekt som genomförts av Uppsala och Stockholms universitet.

- Faktum är att ända sedan 1988 har det varje vår kommit professorer och andra fågelkännare hit till Arvidsjaur för att forska och ibland till och med göra doktorsavhandlingar om lavskrikans liv och egenheter, berättar Folke som förklarar sitt eget stora intresse för just "guoxiken" med att det är bland annat är en fågel som inte är rädd för någonting och som dessutom har utvecklat ett eget spännande familjeliv som inte går att jämföra med andra fåglar.

Vid sidan av sin dagliga lärargärning har denna natur- och fågelintresserade man också varit med om att dra igång Arvidsjaurs konstgille. Samt även det uppmärksammade projektet Berguv Nord där han på 80-talet var en stor eldsjäl i arbetet med berguvarna.

Stilrenhet och enkelhet
Tillbaka så till konstnären Folke Lindgren.

Den hobby som han hållit på med ända sedan mer än 70 år tillbaka och som han fortfarande nära nog dagligen förgyller sin tid med att utöva.

- Att måla är ett stort nöje även nu på gamla dar, tycker Folke vars verk i första hand innefattar oljetavlor. Men även blyerts och tuschteckningar finns representerade i stor skala, då ofta med människomotiv eller olika exteriörer hämtade från Arvidsjaur med omnejd.

- Jag har genom åren försökt hålla en egen stil. Mina tavlor är att betrakta som puristisk konst, det vill säga en konst som eftersträvar stilrenhet och enkelhet, säger Folke som på min fråga om hur han får inspiration till sina många motiv svarar:

-  Jag får ofta en idé från någon situation i vardagen och utvecklar det vidare i fantasin och sedan i måleriet, klargör Folke som säger att han alltid föredragit det konkreta skapandet i stället för det abstrakta. Det vill säga en konst där betraktare direkt ser vad motivet är.

Den som förväntar sig att få se fågelmotiv i hans digra konstproduktion blir dock besviken. Fågelexperten Lindgren målar nämligen inte fåglar.

- Det kan förstås låta lite konstigt men det har bara blivit så och riktigt varför har jag faktiskt inget bra svar på, säger han eftertänksamt.

Gift med May i 67 år
I sitt hem i Arvidsjaur förvarar Folke Lindgren merparten av de äldre målningar som inte är sålda.

Plus även en hel del alster som är relativt nyproducerade.

Genom åren har han förstås medverkat vid en hel del utställningar.

Den senaste egna utställningen var på hemmaplan för några år sedan. Den senaste samlingsutställning han deltog vid var i fjol och då i Öjebyn.

- Både jag och Bernt Lundberg, en annan konstnär härifrån Arvidsjaur som deltog, fick då bra kritik för våra alster vilket förstås gladde, säger den pigge och aktive 93-åringen som förutom sitt mångåriga konstnärsskap och fågelkunnande också torde vara unik för någonting helt annat.

Nämligen genom det faktum att han och hustrun May varit gifta i hela 67 år. Och att båda dessutom trots sin höga ålder fortfarande är jättepigga och alerta i tanken.

- Vi är förstås mycket tacksamma över att vi båda är så pass friska att vi kan klara oss helt själva och fortfarande kan bo kvar här i vår villa, säger May Lindgren vars varma glittrande blick definitivt inte ger spår av några ålderskrämpor och som uppnått den aktningsvärda åldern av 95 år.

Instiftade Ringelräven
När vi summerar Folke Lindgrens kulturella livsverk måste vi förstås avslutningsvis också nämna att denne man år 1995 tilldelades Arvidsjaurs kulturpris "Ringelräven" för i första hand sitt engagemang inom projektet Berguv Nord och sin forskning om lavskrikan.

Ringelräven är ett kulturpris Folke för övrigt själv var med om att instifta 1967 och som sedan Kulturen i Arvidsjaur årligen delat ut till någon kulturell tjänstfull inom kommunen. Priset består av en mindre summa pengar och symbolen Ringelräven, designad och i många år tillverkat vid snickarbänken i hemmet av just Folke Lindgren.

-  Det kändes trevligt att själv ett år få ta emot utmärkelsen, säger han och visar den prototyp av Ringelräven som han tillverkade i samband med ett jubileum 1957 då man efterlyste en Arvidsjaurs-souvenir. Namnet Ringelräven kom från den gamla soptippen som låg där Ringelvallen numera ligger intill sjön Ringlet.

- Där fanns det mycket rävar så namnet var givet, avrundar Folke Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om